Botrányt okozott a Jackson-paródia

2009.10.08. 14:54
Feketére mázolt arcú énekesek parodizálták a Jackson Five-ot egy ausztrál tehetségkutató tévéműsorban. Az egyik zsűritag kiakadt, a csatorna bocsánatot kért.

Az ausztrál Channel 9 tévécsatorna bocsánatot kért azért, mert az egyik tehetségkutató műsorában szerda este feketére maszkírozott színészek parodizálták a Jackson Five-ot. A "Hey, Hey It's Saturday" című műsor egyik zsűritagja, az amerikai zenész, Harry Connick szerint a paródia sértő.

"Ha tudtam volna, hogy ez is része a műsornak, biztosan nem vállaltam volna benne szerepet" - mondta Harry Connick még az élő adásban, és a műsorvezető azonnal bocsánatot is kért tőle.

A paródiában a nyáron elhunyt popikont, Michael Jacksont a többiektől eltérően fehér arccal ábrázolták. A Jackson Jive elnevezésű csoport már húsz évvel ezelőtt is fellépett ugyanezzel a számmal ugyanebben a show-ban, és azt mondják, nem állt szándékukban senkinek az érzéseit megsérteni.

A műsorszámban a fekete arcfestés arra utal, hogy miután az 1920-as évekig a szegregációs törvények miatt a fekete amerikaiaknak tilos volt színpadra lépniük, a fehérek maszkírozták magukat feketének. Akkoriban ha egy feketét tehetsége miatt mégis a színpadra engedtek, fekete festéket kellett az arcára kennie, mintha feketét játszó fehér lenne.