Kitört a tangóháború Magyarországon

2010.04.18. 20:46
Két részre szakadt a magyar tangótársadalom, aminek az egész közösség issza a levét. Tavaly nagy sikerrel szervezték meg a Danubiando fesztivált, idén tervezték folytatni, de belső viszálykodás miatt meghiúsult. Az álláspontok összeférhetetlensége miatt a fő szponzor kivonult a fesztivál mögül, és tulajdonképpen más támogató nem maradt.
000 Par2750392

A magyar tangós szubkultúra aktívája körülbelül 250-300 főből áll, ebből 50-60 szervezi ténylegesen a közösség életét. Úgy tűnik, ez az alacsony szám sem tudja garantálni, hogy közösen erősítsék magukat. A tavalyi Danubiando nagymértékben elősegítette, hogy a magyar táncosok bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe, hiszen először szerveződött ilyen nagyszabású fesztivál.

"Tudjuk, hogy ez úgy hangzik, mint a vihar a biliben, de közben nagy indulatok forrongnak" – fogalmazta meg panaszát egy tangókedvelő azzal kapcsolatban, hogy úgy tűnik, elmarad az eddigi legnagyobb magyar tangófesztivál. Éppen ezért szerették volna idén is megrendezni, mivel a workshopokra, oktatásokra és előadásokra sok külföldi művészt meghívtak (ezek több száz külföldi tangóturistát is vonzottak), a kapcsolatokat szerették volna tovább ápolni velük. A tavalyi Danubiando szervezői, amint lezajlott a fesztivál, egyből nekiláttak szervezni a következőt.

Egyedül nem megy

Az országban voltak már tangófesztiválok, de ilyen nagy és ilyen jellegű még soha. A nagy költségvetést a telt házas előadások ellenére csak szponzor segítségével tudták volna kitermelni, ez a szponzor egy igen befolyásos magyar művészetpártoló felesége volt, aki a tangó szerelmeseként hajlandó lett volna idén akár tízmillió forint feletti összeget is áldozni az ügyre. Egy feltétellel: ha a szervezők között nem lesz széthúzás. A szponzor azóta kihátrált.

A fesztivál megálmodója, főszervezője Ecsedy Áron volt, a művészeti vezetője pedig Budai László. Mindkettőjük tangótáncos és oktató a Hölgyválasz tánciskolában. Ecsedy nem sokkal ezelőttig résztulajdonosa is volt ennek a budapesti iskolának.

Nevük elhallgatását kérő forrásaink azt állítják, Budai szándékosan adott meg milliós nagyságrendű veszteséges költségvetést a szponzornak, hogy ezzel megakadályozza a fesztivál létrejöttét. Mindezt alátámasztja, hogy nem írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amiben szerepelt: az aláírók elfogadják a 2010-es tervet, és kijelentik, hogy készek összefogni és együttműködni a fesztivál érdekében.

000 Mvd862819

A tangóstársadalom egy része szerint Budai László azzal él vissza, hogy van két világbajnoki címe, ezért itthon adnak a szavára. Ám ezek a címek szerintük csak jól hangzanak. Mivel az argentinok nem sokkal ezelőttig nem is szerveztek világbajnokságokat, Budai címei más országokban születtek, nem a tangó hazájában, Buenos Airesben. Amikor viszont 2005-ben egy nagyobb, többségében argentin zsűrikkel és táncosokkal zajló versenyen vett részt Argentinában, akkor csak az 54. helyen tudott végezni.

Forrásaink szerint Budai a fesztivál folytatása helyett inkább egy kisebb volumenű saját fesztivál szervezésébe fogott bele, aminek finanszírozását ugyanattól várta, aki a Danubiando fő támogatója is. A Hölgyválasz Tánciskolától, aminek többségi tulajdonosa az említett művészetpártoló. Sokak szerint Budai direkt tett keresztbe a szervezéskor, mert ha nagyobb külföldi nevek is jönnének hozzánk fellépni, akkor a magyar közönség előtt is kiderülhetne, hogy az argentin mesterekhez képest mit jelent az ő két világbajnoki címe.

Két tábor

Budai László az Index kérdésére elmondta, őt a Hölgyválasz külön felkérte, hogy szervezze meg a fesztivált. Arról nem volt tudomása, hogy a szervezéssel – vele párhuzamosan – másokat is megbíztak. Azt már ő is érezte tavaly, hogy két részre szakadt a tábor. "Nem tudtam együtt dolgozni Ecsedy Áronnal" – mondta. A Hölgyválasz kérésére összerakott egy programot, de ezt nem Danubiandónak hívták volna.

Ecsedy Áron az Index megkeresésére közölte, Budaira a Danubiandón kizárólag koreográfusként, táncosként számítottak, és nem szervezőként. Budai mint koreográfus sokszor észre sem veszi, hogy átlép határokat, nem a saját területén jár, valamint megengedhetetlnen stílusban kommunikál táncosaival és a szervezőkkel. "A Hölgyválasz bennem bízott" – jelentette ki Budai, aki szerint Ecsedy a világ legjobbjait akarta elhozni, de ekkora költségeket Magyarországon nem lehet kitermelni, ezért adott volna lehetőséget a Hölgyválasz.

Ecsedy erre reagálva elmondta, a tavalyi fesztiválon – a beszámoló alapján – a veszteséget elsősorban az okozta, hogy a színpadi show költségeit az ügyvezető nem tartotta kordában, beleértve Budai László és érdekköre költségeit. Ezek a Hölgyválasz közgyűlésén mind elhangzottak, és mindegyik tulajdonos egyetértett abban, hogy a hibák elkerülhetők lettek volna, a Budai-féle show nélkül a fesztivál nyereséges lett volna (ez az ügyvezető saját megállapítása).

Féltékenység?

Budai László presztizsveszteségként éli meg, hogy sokan azt mondják, miatta nem lesz Danubiando. Pedig szavai szerint ő csak bele lett rángatva az ügybe. Úgy véli, a Hölgyválasz elhallgatta előtte, hogy felkérték Ecsedy Áront a szervezésre, azt hitte, Ecsedy csak a saját szakállára szervezkedik. "A problémák féltékenységből erednek, azt gondolják, nem hagyok elég teret nekik. Azt akarják bebizonyítani, hogy nélkülem is meg tudják csinálni" – mondja, és sok szerencsét kívánt.

000 Mvd714523

A legutóbbi fejlemények szerint a fesztivál bedőlésének hírére a tangósok pár nap alatt majdnem 3 millió forintot gyűjtöttek össze magánemberek felajánlásaiból, ami elég lett volna a fesztivál előfinanszírozására. Ennek nagy része tulajdonképpen előleg lett volna, a felajánlóknak aztán nem kellett volna jegyet váltaniuk. Mióta kiderült, hogy a gyűjtés megmentheti a fesztivált, Budai László erkölcsileg mellé állt, és nagyra tartja a kezdeményezést.

Ecsedy Áron arról tájékoztatott, a pénz hiába jött össze, még így is szükség lett volna további szponzorra, hogy le tudják kötni a nagyobb neveket, akiknek vissza kellett volna igazolni, hogy lesz-e Danubiando. Újabb szponzor is jelentkezett, de mivel nem jelzett vissza, hogy biztosan számíthatnak-e rá, a főszervező kénytelen volt azt válaszolni a külföldi fellépőknek, hogy idén nem lesz Danubiando.