A You Tube eltávolította a brutális MIA-klipet

2010.04.27. 16:37 Módosítva: 2010.04.27. 16:38

Sokkoló és véres videóklipet jelentetett meg hétfőn a Sri Lanka-i származású énekesnő, rapper, MIA. A rasszizmus és a rendőri-katonai brutalitás kérdésével foglalkozó klip nem csak saját műfajában, de akár a filmek közt is felkavarónak számít: nyers agresszió, felrobbanó testek és vér festik alá a zenét.

Az új lemezt beharangozó klip azonban csak egy napig volt fenn a You Tube-on, aztán központilag eltávolították. A lépés olyannyira felháborította az énekesnőt, hogy Twitteren kelt ki az oldal lépése ellen.

A klip egyébként más szájtokon elérhető, ami persze nem biztos, hogy jó MIA-nak. A Londonban élő zenész a hiphopot, elektrót és etnót keverő zenéjével lett népszerű. A szubkultúrán túl a Gettómilliomos című filmben is hallható, dallamos Paper planes című számmal lett ismert. A most megjelent Born Free azonban zaklatott punk rock, amiről szerkesztőségünk csak azt nem tudta eldönteni, hogy rosszabb-e, mint a klip, vagy annál azért jobb. Lenyűgöző viszont a szám terjesztésére létrehozott oldal 3D animgifje.

A Romain Gavra rendezte kilenc perces klip mindenesetre megerőltető élmény. Izgalmas pontja, amikor kiderül. hogy nem a megszokott kisebbségi csoporton követnek el agressziót az erőszakszervezetek.

Az album júniusban jelenik meg. "Ez a harmadik lemezem, ahol végül is bizonyítanom kell, hogy zenész vagyok-e vagy sem. Most valami olyat akartam csinláni, ami nem csak három hónapig divatos, de azért túl van a dj-k látókörén is."