Istentisztelettel zárják idén a Szigetet

2010.05.13. 16:06 Módosítva: 2010.05.13. 16:28
2010-ben 3d-s Meduza-látványt, minden este csűrdöngölést, EU-s meeting pointot ígérnek a Szigetre, amit óriási istentisztelettel fognak zárni. Két új együttest is bejelentettek csütörtökön a szervezők.

Gerendai Károly idén már harmadik alkalommal adott sajtótájékoztatót a Sziget 2010-ről. Kiderült, hogy 90-95 százalékos készültségben állnak, a maradék újdonságok bejelentése után pedig egy külföldi és egy magyar EU-s vendég mondott protokolláris beszédet a multikulturalizmus szépségeiről a sajtótájékoztató helyszínén, a West Balkánban.

Őrület

A zenekarok közül két olyan komolyabb együttest jelentettek be, amiről eddig nem lehetett tudni: lesz Madness-koncert, Johhny Rotten pedig a Public Image Ltd.-vel lép fe. Rotten legutóbb 2008-ban volt a Szigeten a Sex Pistolsszal, most másik zenei formációjával jön Budapestre, a Madness pedig 2007-ben volt utoljára a fesztiválon.

A tavalyihoz képest kevesebb újításról számoltak be a Sziget szervezői, hiszen például csak két színpadot vontak össze: a Budapest Jazz Klubot és az Amfiteátrumot. Új helyszín lesz a H2O, ahol a vízre fognak koncentrálni, ezzel kapcsolatos interaktív feladatokkal, játékokkal.

A Sziget az eddigieknél egy dimenzióval többet kínál, hiszen a Meduza sátorban pénteken és szombaton 3D diszkó lesz az egyébként is látványos helyszínen. Megtartották azt a tavalyi fejlesztést is, hogy a 11 után érkezők féláron válthatnak jegyet az aznapi programokra.

A tavaly nyitott hungaricumfalu nagy sikert könyvelt el, az ötödik leglátogatottabb helyszínnek számított, ezért oda most is sok mindent tartogatnak. A helyszín tavalyi témája a lakodalom volt, idén az aratás lesz. A lakodalmas házból csűrt alakítanak ki, minden este 11-től Szalonna és bandája zenéjére lehet őtdöngölni. Az utolsó napon, vasárnap nagyszabású kenyérszentelési istentiszteletet fognak itt tartani.

Multikulti

A mostani esemény fő témája egy nagy EU-s együttműködés, az EU-s "trióelnökség" beharangozása volt. Olivier Alsteens, a belga Miniszterelnöki Hivatal Kancelláriájának Külső Kommunikációért felelős főigazgatója és Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője hosszasan beszélt a közös munkáról, aminek a lényege négy szóban megfogalmazható: kultúra, sokszínűség, projekt, kommunikáció.

2010-ben és 2011-ben ugyanis három ország váltja egymást az EU elnöki székében: Magyarország, Spanyolország és Belgium. Az együttműködés jegyében Spanyolország és Belgium a Szigeten kiemelten lesz jelen delegált előadóival. A hármas elnöklet alkalmából idén a hungaricumfalu mellett European Meeting Point, azaz Európai Találkozási Pont néven nyitnak helyszínt, aminek az aljában bisztró fog működni finom falatokkal.

Lesz még egy nagy attrakció, a Magic Mirror sátor idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából a Berlinaléval kötött együttműködésnek köszönhetően egész héten, minden délután háromtól a Berlini Nemzetközi Fesztivál filmjeiből tartanak vetítést.

Gerendai fontosnak tartotta kiemelni, hogy hallgattak azokra a kritikai hangokra, amik szerint az utóbbi pár évben egyre rosszabb volt a metál- és a keményrock-felhozatal, ezért idén ebben erősítettek. Illetve céljuk, hogy még izgalmasabbá tegyék a dzsesszünepet: "Sok órán keresztül jobbnál jobb előadók lesznek" - mondta el erről Gerendai Károly.