Rockballada zeng a nemzeti összefogásért

2010.08.02. 20:39
Reményt keltő szándékkal dalt íratott a kormány az árvízkárosultak javára, az összefogás jegyében. A zeneszerző Grammy-díjas, Lovasi és Demjén Rózsi nem dalol, Speak sincs benne a projektben, de a fiatal generáció mindent kiénekel magából.

Kormányzati felkérésre elkészült a jótékony célokat szolgáló Összefogás dala. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közleménye szerint a legismertebb magyar előadók éneklik a dalt. Ne Horváth Charlie-ra vagy Demjén Rózsira gondoljanak, Lovasi Andrásra sem, inkább a fiatalabb generáció befutott tagjait hívták meg a projektbe. Egyedül talán Speak hiányzott a felhozatalból.

Összefog

A tizenöt meghívott énekesből tizenhárman eljöttek a hétfői klipforgatásra a Művészetek Palotájába. Caramel megfázott, Fekete Attila operaénekes is lebetegedett, pedig az ő orgánumára nagy szükség lett volna. Így Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Feke Pál, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi és Varga Miklós előadásában hallhatjuk az új himnuszt hamarosan a rádiókban és az MTV-n.

Az Angyalbőrben zenéjének egyik szerzője, Szomor György (ex Moho Sapiens) írt szöveget a Lévay Sylvester által jótékony célra felajánlott zenéhez, a videoklip-forgatáshoz az operettszínház és Müpa biztosított a helyszínt és stúdiót. A Magyar Televízió médiapartnerként csatlakozott: a videóhoz tartozik majd egy sms-szám, ahova adományokat küldhetnek az árvízkárosultaknak.

Mesemű

Az „Itt vagy” munkacímű rock-ballada, azaz az Összefogás dala 1991-ben született Los Angelesben, eredetileg angol nyelvű szöveggel, ennek címe "A night away from day". A szerző, Lévay Sylvester ugyan már 1963-ban Németországba költözött, és húsz évet élt Los Angelesben, de ezt az oly régóta tartogatott dalát föláldozta az összefogás témájához, mert úgy érzi, passzol. Elmesélte, amikor meghallotta, hogy „a kormány zenei támogatással a néphez fordulna”, akkor megkérte Lőrinczy György barátját az Operettszínházban, „játssza le a dalát a kormányba'” – mondta el ízes beszéddel a szabadkai születésű Lévay. Az 1975-ös Silver Convention-számért, a Fly, Robin, Flyért Grammy-díjat kapott zeneszerző leginkább Csukás Istvánra hasonlít, amikor mosolyog, így nem lehet nem szeretni.

A lelkesítő mű szerzője elmondta, hogy a mai magyar valósághoz nem sok köze van, csak látogatóba jár Pestre, de amit erről a témáról tud, az a vérében van. Szomor György dalszövege amolyan újfajta szózatjelleget kölcsönzött a reményt és erőt sugározni szándékozó nótának. A dal valóban fülbemászónak bizonyult, hiszen már néhány hallás után azt dudorászom reménytelien, hogy „mindent elsodort az áááár”.

Forog

A sajtó nyilvános klipforgatáson kicsit úgy jártam, mint Pándi Balázs Dukai Reginával: rájöttem, hogy a plakátokról nem túl szimpatikusnak tűnő figurák lehetnek jófejek a valóságban. Gondolok itt Dolhai Attilára, aki folyamatos belső poénkényszere ellenére sem idegesített, a Bebe-Csipa páros olyan volt, mint a Muppett Show-ban a két öreg, Zséda a valóságban nem végzet asszonya, hanem olyan, mint egy szép kislány a játszótéren, Tóth Gabinak jól állt a magas derekú farmer, a Bereczki-Szinetár páros meg szerénynek tűnt. A klip arról fog szólni, hogy népszerű emberek énekelnek karöltve, ezáltal az összefogás eszméjét hirdetik.

Kavar

Viszont nagyon remélem, hogy kormányzati szinten nem úgy működnek a dolgok, ahogy ezen a mai, kaotikus sajtóeseményen. Annyira túl lett szervezve a program, hogy folyton máshova küldtek mindenkit, mint ahol kellett volna lenniük. Állítólag technikai problémák is becsúsztak már a felvétel legelején, így végül akkor tudták elkezdeni az énekesek a konkrét munkát, amikor végezniük kellett volna. „Vagy dolgozzunk, vagy piáljunk!” – mondta egy idő után a céltalan kevergést megunva Bebe. Varga Miklós már profibb az össznépi dalolászásban, neki állítólag indult a gépe, ezért az ő részeit korábban felvették külön, ezalatt a többi énekes a Müpában bolyongott vagy pózolt vagy interjút adott.

Smúz

A legérdekesebb jelenség Nagy Anna kormányszóvivő feltűnése volt. Láthatóan kissé zavarban volt újonnan szerzett tekintélyével, mint egy valóságos nagyasszonyt, úgy fogadták, ülték körül, itták a szavait, bámulták az emberek. Magam is felpattantam a fotelből, amikor megjelent, van abban a nőben valami. „Én csak meg szerettem volna személyesen köszönni mindannyiuknak a részvételt” – mondta az énekeseknek, „szerettem volna én is énekelni, de annyira még nem megy nekem”.

Az eseményen DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila, a Magyar Televízió kulturális igazgatója is ott sürgött-forgott. Ő az idei össznépi himnuszokból már kivette a részét az MTV foci-vb-s dalával. Most nem előadóként, hanem a werkfilmet készítő MTV képviseletében volt itt, a közt szolgálta. Nagy Anna arról nem szólt, hogy kötelezővé akarnák-e tenni a dal éneklését a magyar intézményekben, ellenben egy titkos tervet emlegettek augusztus huszadikával és az összefogás dalával kapcsolatban.

Itt vagy (szöveg: Szomor György)

Hol volt, hol nem volt
Hol több, hol kevés
Nagy Tengerország, viharmezők
De éled a föld, s ad kenyeret még

Az arc, amit látsz
(Egy elhalt mosoly)
Egy múlt gyűrte kép
Bőrünkbe rajzolt, vad, zord vidék
Az idő karcol, de az arc a miénk
(sorsunk)

Nem vagy egyedül a sorsod szigetén
Hisz összeköt a végzet
Összeér a lánc
Nézz csak szét és meglátsz

Bár mindent elsodort az ár
Itt vagy
Lesz még a kőből újra ház
Az égre új kémény füstje száll
Holnap (és)

Még lesz tetőd, hisz van hazád

Tenger lett a föld
S az ég, vad folyó
Álmokba rejtett vágyad, ha hív
Fáj, de mozdulsz, még dobog a szív
(sorsunk)

Nem vagy egyedül a sorsod szigetén
Hisz összeköt a végzet
Összeér a lánc
Nézz csak szét és meglátsz

Bár mindent elsodort az ár
Itt vagy
Lesz még a kőből újra ház
Az égre új kémény füstje száll
Holnap (és)
Még lesz tetőd, hisz van hazád

Új nap ébred holnap
Vad tengert zúdít ránk az ég
De itt vagy
Nincs másik föld, nincs másik lét
Egy vén tölgy, mit megtépett a szél
De még vagy
Sorsot és lelket nem cserélsz

Próza suttogva: Ez vagy