Dallamos villamos a magyar dal napján

2010.08.31. 16:51
Szeptember 12-én tartják harmadszorra a magyar dal napját, aminek már fővárosa is van: Eger. Budapesten 16, vidéken tíz helyszínen lesznek koncertek.

A magyar dal napja Presser Gábor kezdeményezésére indult két éve, amikor a Szigeten tartottak ilyen témájú napot. Tavaly országszerte 25 helyszínen ünnepelték a magyar dalt, idén ennél sokkal több program lesz szeptember második vasárnapján. A programfüzet kiadásának alkalmából tartottak egy sajtótájékoztatót illusztris vendégekkel, ahol bejelentették, hogy mivel a dömping miatt a program folyamatosan avulhat, a füzet helyett érdemesebb a honlapon tájékozódni, hogy hol mi lesz a Bródy János szerint már-már nemzeti összefogássá alakuló rendezvényen.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az idei MDN sajtótájékoztatóján a zenét a Tükezoo együttes szolgáltatta, amelynek hiába mondták ki a nevét ötször, csak a sajtóanyagból lehetett rájönni, hogy hívják őket. A pécsi duó szemrebbenés nélkül énekelt a pináról, miközben érkezett a Kobuciba a jó ügy mellé állni Török Ádám, Bródy János, Presser Gábor, Czutor Zoltán, Bárdos-Deák Ági, Jeszenszky Zsolt és Dj Dominique.

2010

Újítás, hogy lesz Dallamos Villamos, ami szeptember 5-én és 12-én, délután 3-tól közlekedik a 4-es villamos vonalán két UV-kocsival, amikben számomora ismeretlen zenészek vadonatúj dalokkal szórakoztatják az utasokat. Bárki felszállhat rájuk érvényes jeggyel vagy bérlettel.

Budapesten tizenhat helyszínen szerveznek valamit a magyar dal megmentése érdekében, ebből kiemelném Török Ádám hozzájárulását, aki három legendás helyszínt említett: a Bem Rockparton, a Tabánban és az Ifiparkban gyűlhetnek össze a rock and roll szerelmesei. A Vígszínházban gálaesttel készülnek Dés Lászlóval, Mester Tamással, Falusi Mariann-nal és Zoránnal, a RetroPolisban és az Alcatrazban nosztalgiabulik lesznek. A Budapest Jazz Clubban Kertész Erika, Szendőfi Péter,Csepregi Gyula, Rátonyi Róbert, Bódy Magdi, Borlai, Zsoldos,  Emilio, Free Style Quartet, Pély Barna (United), Bolba Évi, Somló Tamás és a Stúdió11, Babos Project Romani, valamint Váradi Roma Cafe játszanak.

Az egyik említésre méltó kezdeményezés a Keleti Blokk Alkotói Bázisnak köszönhető, akik azt találták ki, hogy nyílt napot tartanak, azaz saját próbatermeikben lehet megnézni 50 együttest próba közben, 10 percenként indulnak a próbák délután egytől. (Helyszín: Ajtósi Dürer sor 19-21. 3. emelet, bejárat a Dürer Kert bejáratától jobbra a portánál.)

A másik különlegesség a Gödörben lesz, ugyanis az URH pont 30 éve, 1980 szeptember 12-én alakult, ezért az Időtlen zenekar (Bárdos Deák Ágnes énekel, Horváth Bálint billentyű, Markó Tamás basszusgitár, Menyhárt Jenő gitározik és énekel, Müller Péter Sziámi énekel, Polgár Péter gitározik, Újvári János szaxofonozik és Bensó Pál dobol) jubileumi koncertet ad Kontroll Csoport-, Sziámi- és URH-számokból.

Vidék

Debrecen, Boldog, Salgótarján, Szentendre, Szombathely és Mosonmagyaróvár először állít színpadot, Győrben, Zalaegerszegen ez már hagyomány. Szombathelyen a Szerzők Egyesülete védnöksége alatt folyik majd a dolog. Salgótarján városa csatlakozott, az egyik itteni fellépő, a Dr Feelgood frontembere remekül összefoglalta a lényeget: "Az alapkoncepciónk, hogy minél jobban érezzék magukat az emberek."

A magyar dal fővárosa Eger lesz, ez a város nyert azon a pályázaton, amit Gerendai Károly ötlete alapján írtak ki. Ott még nagyobb szabású buli lesz hét helyszínen, amit maga Presser Gábor fog megnyitni.

A pop-rock színpadot Lányi Lala szervezi, csak mostanra derült ki, hogy a Kozmix mégsem fog fellépni, hanem Holdviola lesz helyette. Minden műfaj képviselteti magát, ami nem túl mai, lesz örömzenei színpad, jazz, ősrock, népzene stb.

Az idei MDN logóján már középen látható egy nagy bank betűjegye, az FHB mint fő támogató nettó 18 millió forinttal támogatja Presser Gábor rendezvényét. Az idei összköltségvetés körülbelül 40 millió forint, ezért rengeteg támogatónak kellett köszönetet mondani. Köztük van az Artisjus, a ProArt vagy a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (Szerzok.hu), az NKA, a BKV vagy éppen a Klubrádió, ami a parkolóját bocsátja a rendezvény rendelkezésére. Az MTV 3 órás élő körkapcsolással járul hozzá a sikerhez, ezt übereli a Duna Tv, ahol egyenesen magyar dal hete lesz. A rendezvények általában nem ingyenesek, de elég olcsó, ezer forint körüli jegyáron látogathatóak.