50 Cent Budapesten

2006.04.25. 14:25
A Papp Lászó Budapest Sportarénában lép fel júniusban 50 Cent, a jegyeket csütörtökön kezdik árulni.

Budapesten, a Papp Lászó Budapest Sportarénában lép fel napjaink egyik legsikeresebb rapsztárja, 50 Cent június 19-én. A jegyeket április 27-én kezdik árulni, de a várható nagy érdeklődésre tekintettel már keddtől, 25-étől lehet jegyet foglalni.

A 26 éves queensi rapper valódi neve Curtis Jackson. Szüleit korán elvesztette, apa nélkül nőtt fel, édesanyját titokzatos körülmények között holtan találták, így a fiút nagyszülei nevelték fel. Tinédzserkorában kezdett komolyan foglalkozni a rappel, a szakmát a Run DMC-dj Jam Master Jay kiadójánál, a JMJ-nél tanulta ki. A Trackmasters produkciós csapat itt figyelt fel 50 Centre, és a Columbia Records-hoz szerződtette 1999-ben. A rapper egy New York-i stúdióban 2 és fél hét alatt felvette a 36 számos Power Of Dollar lemezt, ami ugyan hivatalosan nem jelent meg, másolatokban mégis nagyon elterjedt.

2000 áprilisában Queensben nagyszülei háza előtt kilencszer rálőttek, az egyik golyó az arcát találta el. Felépülése hónapjai alatt a Columbia megvált tőle. 50 Cent nem esett kétségbe, írta egymás után a számokat, annak ellenére, hogy nem volt támasza és jövedelme sem. Sha Money XL-lel, üzleti partnerével és barátjával felvettek harminc számot, és 2001 tavaszán megjelent a Guess Who's Back lemez. Többen felfigyeltek a tehetséges rapperre, és a G-Unit-tal közösen még több számot készítettek el, illetve megjelent a 50 Cent Is The Future című anyag.

Ekkor történt az igazi áttörés: a lemez felkeltette Eminem figyelmét, aki a rádióban azt nyilatkozta, hogy 50 Cent a kedvenc rappere. Eminem felkereste Dr. Drét , hogy mutassa be neki a fiatal rappert, akinek szerződést kínált. Kijött még egy bootleg lemez, a No Mercy, No Fear mindössze egy számmal, a Wankstá-val, amit nem rádióra szántak, de néhány héten belül New York legnépszerűbb felvétele lett. A dal szerepel a 8 mérföld filmzenealbumon is. 50 Cent debütáló albuma Get Rich or Die Tryin' címmel jelent meg. Ebből, és a következő sikerlemezből, a The Massacre-ből több mint 22 millió darab kelt el világszerte, többszörös platinalemezes előadóvá emelve a rappert.

A belépőket 12 500–19 000 forintért lehet majd megvásárolni.