'A szeptember 11-i merénylet műalkotás'

2002.09.11. 17:27
Damien Hirst képzőművész és Karlheinz Stockhausen zeneszerző sokak számára sokkoló kijelentést tett a terrortámadásokkal kapcsolatban.
Ezek a meghökkentő szavak Damien Hirst-től, az 1995-ben Turner-díjjal, a legelismertebb brit modern művészeti elismeréssel kitüntetett alkotótól származnak. Hirst a BBC-nek nyilatkozva mondta, hogy szerinte a merénylők a maguk módján remekművet hoztak létre.

Megemlékezés Atlantában
Klikk a képre
Véleménye szerint kevesen merik beismerni, hogy a tornyoknak repülő boeingek látványa tulajdonképpen jól megkomponált, "optikailag lélegzetelállító" műalkotás. Az elkövetők olyasmit értek el, amire még egy olyan nagy országban, mint az Egyesült Államok, sem mert volna senki gondolni. Az ellentmondásos kijelentéseiről ismert alkotó szerint a terrortámadás megváltoztatta vizuális kultúránkat is. "A repülőgépek gondolkodásunkban fegyverekké váltak. Ha egyik-másik túl közel repül egy épülethez, akkor az emberek pánikba esnek."

Hirst annak a véleményének is hangot adott, miszerint ebben az esetben nem egy háború a legmegfelelőbb válasz. Inkább el kéne magyarázni a terroristáknak, hogy itt valódi emberekről, valódi testekről, valódi életekről van szó. A legbiztosabb útja annak, hogy egy újabb ilyen esetet kiprovokáljunk, az az, ha elkezdünk köveket dobálni valakire.

Megemlékezés Atlantában
Klikk a képre
Tavalyi már egy német zeneszerző is tett hasonló nyilatkozatot. Karlheinz Stockhausen pár nappal a terrortámadás után a hamburgi zenefesztivál sajtókonferenciáján úgy nyilatkozott, hogy a támadás az egyik legnagyobb műremek ami az univerzumban létezik. Akkor egy koncerttel hasonlította össze az eseményeket, ahol az áldozatokat nem kérdezték meg, hogy akarnak e nézők lenni.

Azonban Stockhausen már a további beszélgetésben is finomítani próbált kijelentésén, és később is számtalanszor bocsánatot kért kijelentéséért. "Elnézést kérek mindazoktól, akik sértve érzik magukat a nyilatkozatom miatt. Soha nem gondoltam, hogy miként lehet értelmezni a szavaimat."