Árpád
-1 °C
9 °C

Breakbeat fieszta a Pecsában

2002.07.15. 16:35
Július 20-án Adam Freeland és Ils mutatja be új albumát a második Natural Breaks-parti alkalmával a Petőfi Csarnokban. Mellettük olyan hazai kiválóságok pörgetik a lemezeket, mint DJ Palotai, TB Gon és Marvin, Raster és Amb, a Chi Recordings külföldön is elismert művészei pedig élő fellépéssel mutatkoznak be soha nem látott vizuális orgia közepett.
A breakbeat-műfaj királyaként tisztelt DJ tavaly januárban villantotta meg először féltve őrzött bakelitjeit Budapesten, akkor rockereket és drumandbass-híveket egyaránt felvonultató közönsége leszakadt állkapcsával mit sem törődve táncolt hajnalhasadtáig.

A tavalyi év legváltozatosabb elektronikus tánczenei megmozdulását Freeland idén egyedülálló, három órás - egyebek közt megjelenés előtt álló első szerzői albuma számaival fűszerezett - előadással fogja felülmúlni, három lemezjátszó és két kompaktlemez-játszó segítségével. Bemelegítésként zenésztársa, Ils a napokban megjelent albumával kényezteti a tisztelt egybegyűlteket

Adam Freeland
Adam Freeland

1994-ben, Londonban állt először lemezjátszók mögé deep és tribal house-t játszani, de már akkoriban is elektro elemeket csempészett szettjeibe. Leginkább Jimi Hendrix és a Massive Attack inspirálta. Első válogatása Coastal Breaks címmel jelent meg '96-ban, mellyel kivívta Carl Cox és Sasha überdj-k elismerését is. Olyan stílusokat fúzionált, amilyeneket csak kevesen mertek: technót az elektróval, bugyborékoló savat az acid trance-ből, basszusokat a drum and bassból és funk-dallamokat. Ugyanebben az évben Rennie Pilgremmel és Tayoval közösen indították el a Frictiont, az első 'Nu Skool Breakz' partisorozatot a világ történelmében.

Hírnevét tovább fényezte Kevin Beberrel közös projektje a Tsunami One, ezzel a formációval olyan remekműveket készített mint az Orb 'Little Fluffy Cloud' remixe, vagy a 'No. 43 with steamed rice, please.' Az amerikai trancezseni BT-vel trióvá kiegészülve készített 'Hip-Hop Phenomenon' már Freeland saját kiadójánál, a Marine Parade-nél látott napvilágot, ami Adam brighton-i lakhelyének utcanevét viseli. Kétévente megjelenő mixalbumai mérföldkőként jelölték a legfrissebb irányokat a breaksztrádán (1998 Coastal Breaks 2, 2000 Tectonics), miközben lemezeivel bejárta a világot, terjesztette az igét Malájziában, Kínában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában is.

Októberben megjelent negyedik mixalbuma, az On Tour, szintén zseniálisan prezentálja merre is tartanak a törtek. Freeland a DJ-pulton kívül sem pihent, zenét írt a Sega Rez című kultcyberpunk konzoljátékához, új tehetségeket kutatott fel és jelentetett meg, és nem utolsó sorban saját szerzői albumát is elkészítette.

Ils
Ils

Elsőként LTJ Bukem műhelyében kóstolt bele a szakmába, ahol Soloval készíett drum and basst. Később Dave Tipper kiadójához, a Fuelhoz igazolt, és ott jelentette meg első breakbeat-tempójú albumát 'Idiots behind the Wheel' címmel. A terjesztés azonban akkoriban nem állt a helyzet magaslatán, így az album méltatlanul rövid köröket futott.

Adam Freeland volt, aki felkarolta, támogatta a csalódott művészt, és tavaly óta saját kiadójánál jelenteti meg szerzeményeit. A Marine Parade gondozásában látott napvilágot július 1-jén Ils második szerzői albuma a Soul Trader, melyről már az első kislemez hatalmas sikert könyvelhetett el. A Next Level című partihimnusznak köszönetően - amit a Nike, az Orange és a Playstation is reklámaláfestéseként választott - Ils hangzása egészen új rétegekhez jutott el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.