Agresszív kampányolóknak nem jár Oscar

2003.05.05. 12:56
Rágalmazás, korrupció és árokásás az Oscar-díjért küzdő forgalmazók fegyvere. Az elnök szabályokkal próbálja felszámolni a kelet-európai képletet.
A jövő évtől puritánabb lesz az Oscar-díjátadó, legalább is a zsűri számára. A szervezők új szabályok bevezetésével a filmforgalmazók mind agresszívebbé váló kampányát szeretnék visszaszorítani, mondta Frank Pierson az Amerikai Filmakadémia elnöke.

A filmek díjazását konkrét bevételként realizáló forgalmazók az utóbbi időben egyre szélsőségesebb módon próbálják megnyerni a filmfesztivál zsűrijét. A bizottság tagjai a filmek mellett ugyanis reklámcsomagokat és ajándéktárgyakat is kapnak, mind nagyobb értékben.

Agresszív New York-i bandák

A végső lökést a legutóbbi fesztiválra tíz kategóriában is nevezett New York bandái című film esete jelentette, amelynek kampányára a forgalmazó Miramax megnyerte az Amerikai Filmakadémia egykori elnökét is. Filmakadémia tisztségét pár éve betöltő Robert Wise rendező Los Angeles Daily News-ban megjelent cikkét a Miramax fizetett hirdetésként tette közzé a Los Angeles Times-ban, a New York Times-ban, és a hollywoodi filmipar szaklapjaiban.

10 millió

Az agresszív marketinget Filmakadémia jelenlegi szabályai is tiltják, de amíg a büntetés csupán az egyes forgalmazók számára kiutalt gálajegyek megvonásában jelentkezik, nem várható komoly előrelépés. Különösen, hogy a mérleg másik serpenyőjében az a mintegy 10 millió dollár van, amellyel egyes számítások szerint a kiosztott szobrocskák növelik a filmek bevételét.

Speciális vetítések

Az új szabályok keményebb büntetéseket helyeznek kilátásba, konkrétumokról az elnök azonban nem ejtett szót. Biztos, hogy tilos lesz speciális vetítéseket szervezni a zsűri tagjai részére, és a filmet tartalmazó kazetta vagy DVD mellé bármi egyebet mellékelni.

Az agresszív marketing ellen egyébként tavaly már egyes forgalmazók is felemelték a szavukat. A Universal például rágalmazási kampányt emlegetett még azelőtt, hogy filmje, a Csodálatos Elme a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában Oscar-díjat kapott volna.