Szörényi az árulásról írt rockoperát

2006.03.01. 21:29
Bensőséges hangulatban mutatta be családi rockoperáját Szörényi Levente. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a magyarok Afganisztánból származnak, és a kormány miatt az emberek legtöbbje csak a tévében nézheti meg majd a művet. Bemutató a választások előtt.
"A mű kemény vádirat. Azt a kort dolgozza fel, amiben későbbi problémáink gyökereznek. Operám az árulásról szól" - foglalta össze új rockoperáját Szörényi Levente, miután az Index tudósítója megtörve a sajtótájékoztatón eluralkodó szolidaritási akciót, kérdést tett fel a zeneszerzőnek.

Az elnyomott opera


Kattintson!
Hogy az Árpád népe című operát bemutató sajtótájékoztató nem a kákán is csomót kereső, belekérdezős, kekeckedős esemény lesz, egyébként már az elején sejthető volt. Amikor ugyanis a producer, Rosta Mária megköszönte az egybegyűlteknek, hogy nem Putyin programjára voltak kíváncsiak, nevetés és taps hangzott a sajtó soraiból.

Rosta Mária öröme mégsem lehetett teljes, a produkció ugyanis nehéz helyzetben van. Az Árpád népe hiába "igazi, mélykulturális esemény", 260 milliós költségvetéséhez egyedül az ORTT járult hozzá 140 millióval. Bár a díszlettervezőként jelen lévő Makovecz Imre szerint "addig jó", az összmagyarság érdekei mégiscsak sérülnek.

Mivel a kulturális miniszter egyetlen levelükre sem válaszolt, "kénytelen kelletlen" filmben juttatják el a darabot az emberekhez. A "misztikus opera" műfaji besorolást kapott művet élőben csak két alkalommal láthatja a közönség: a főpróbán, és az azt követő, március 28-i előadáson.

"Magyarországon még nem született olyan operaigazgató, aki bevinné a művet az operába", ezért előadásukat a Sportarénában kell megtartaniuk. Itt rögzítik a filmet, amit a Duna tévében, három részben vetítenek 2007 elején.

Szörényiéknek szintén a támogatás hiányában kellett nemet mondaniuk egy csíksomlyói meghívásra, bár Rosta Mária remélte, hogy májust követően kijuthatnak oda is.

Ahol tud, segít


Kattintson!
A sajtótájékoztató műfaját végül mégsem az írta át, hogy magáról a darabról érdekes adatokon túl (lásd keretes írásunkat) csak két dolog derült ki. Hogy igazi családi vállalkozás: zenéjét Szörényi Levente szerezte, sógornője a producer, Szörényi Örs a művészeti vezető, akinek sógora és sógornője is szerepet kapott a vállalkozásban. És hogy a feltört tojásra emlékeztető Makovecz-díszletekre "pszeudo háromdimenziós vetítővel" vetítenek képeket.

A koreográfiát az újságírói kérdések borították. Egy rádiós úr azért kért szót, hogy felvesse, "nemzeti ügyet" kellene csinálni az operából, és a lottózásból befolyó összeg egy részét lehetne a produkció megsegítésére fordítani. "Ehhez állami akarat kellene, de ez is lesz május után" - mondta hamiskás mosollyal.

Rosta Mária azonban - a dolgok mögé látva - lemondóan megjegyezte, "egyelőre nem olyan vezetése van a Szerencsejáték Rt.-nek, ami minket támogatna". A következő újságíró azt javasolta, telefonos pénzgyűjtő akciót kellene indítani, amit a producer a december 5-i népszavazás kudarcára emlékeztetve vetett el. Végül egy médiamunkás a margitszigeti szabadtéri színpad kibérlését javasolta "fontolóra venni".

Magyarok Afganisztánból

Egy Makovecz Imréhez intézett kérdés kapcsán a jelenlévők végül megismerhették a misztikus rockopera szellemi auráját. "Össze-vissza hazudoznak a történelmünkről" - fejtette ki az építész. "Elhitették velünk, hogy nomád népek voltunk, pedig a jurta szerkezete nem erre utal". Makovecz szerint a jurta "utófeszített szerkezetét" csak olyan nép tudta feltalálni, amelyik a "legmagasabb rendű építészet" birtokában volt. Ennek nyomai pedig megtalálhatóak Afganisztán és Szíria területén, hozott bizonyítékokat az építész.

Végezetül lerántotta a leplet arról, hogy miért féltékenyek az európai népek a magyarokra: "Azt nem bocsátják meg nekünk, hogy 1100-ban szakrális birodalmat hoztunk itt létre".

Mekkora az opera, és miről szól?
Az operát a Papp László Sportaréna 1800 négyzetméteres színpadán mutatják be. A Makovecz Imre által tervezett díszletek nyolc emelet magasságúak lesznek. A 135 perces darabban 300 statiszta és 12 szólóénekes játszik.

Zeneszerző: Szörényi Levente, az alapdráma szerzője: Fonyódi Tibor, libretto: Pozsgai Zsolt, rendező: Nagy Viktor, díszlettervező: Makovecz Imre, művészeti vezető: Szörényi Örs, koreográfus: Zsuráfszki Zoltán , jelmeztervező: Kovács Yvette Alida.

Szereplők: Miller Lajos, Kiss B. Attila, Feke Pál, Auksz Éva, Újhelyi Kinga, Molnár László, Cserhalmi Ferenc, Tóth Sándor, Kalapács József, Kálloy Molnár Péter és Makrai Pál.

Az előadás közreműködői a Budapest Táncegyüttes Tánckara, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, egy 120 tagú kórus, 60 fős szimfonikus zenekar és egy öttagú rockegyüttes.

A március 28-i előadásra minden jegy elkelt. Előző nap szintén a Papp László Budapest Sportarénában tartják a darab nyilvános főpróbáját.

Történelmi és fiktív

A misztikus rockopera István király halála utáni időszakot dolgozza fel, amikor a trónra került Orseolo Péter ellen egyre nő az elégedetlenség, s követelik "Árpád népe" visszatérését. A mű a történelemhez hűen, de fiktív, misztikus elemekkel átszőve mutatja be a tragikus eseményeket, András felemelkedését, majd bukását.