Újabb szuperjogvédő iroda alakult

2006.07.21. 16:30
Megalakult az audiovizuális ipar kalózellenes koalíciója. Az együttműködés célja a szerzői jogok hatékonyabb érvényesítése érdekében olyan program kidolgozása, amely beleillik a kormány feketegazdaság elleni terveibe is - közölte az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) pénteken.

A koalícióhoz tizenhárom szervezet csatlakozott, az ASVA mellett az Art Mozi Egyesület, a Business Software Alliance (BSA), a Filmforgalmazók Egyesülete, a Független Producerek Szövetsége, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Mozisok Szövetsége, a Magyar Producerek Szövetsége, a Magyar Videókiadók Egyesülete, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz), a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesülete és a Sony Hungaria.

Az ASVA és a ProArt csütörtökön arról adott hírt, hogy a rendőrség a múlt héten lefoglalta a "Candy Shop" nevű, korábban "Kenyér" néven ismertté vált kalózszervert. A részben fizetős szerver több ezer gigabyte adatot tartalmazott, azon összesen több mint kétezer film, ugyanennyi videojáték, négyezer zenei mű és háromszáz szoftver volt hozzáférhető. A tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel.

Az ASVA, a BSA és a ProArt a szellemi tulajdon világnapja előtt, ez év áprilisában felhívta a figyelmet arra, hogy becslések szerint százmilliárd forint nagyságrendű kár éri a szerzői jogi iparágakat évente a szerzői jogsértések miatt Magyarországon. Az összegzés szerint a feketepiac lassan megöli a zenét, a filmeket, az internetes fájlcserélések elterjedése miatt pedig egyre kisebb a kereslet a legális CD-re, DVD-re és szoftverre.

A hazai adatokat ismertetve az alapítvány és az egyesület rámutat: tavaly a filmes szakma hatmilliárd forinttól esett el, tíz DVD-ből hét nem eredeti, a szoftvereket illetően tízből kilenc letöltés illegális. A másolás legnagyobb vesztese, a jogvédő szervezetek szerint, a zene, mivel 1999-ben még csaknem 8,5 milliárd forint értékben fogytak hanghordozók, tavaly a növekedés helyett alig 6 milliárd forint folyt be az értékesítésből Magyarországon.