Bálnát telepít a Balatonba a Supergroup

2004.06.26. 07:50
A közelmúltban számos monumentális nyíltszíni installációval jelentkező művészcsapat jótékony célú automata műbálnát épít a Balaton vizébe. A hatalmas emlős egyébként inkább delfinre hasonlít.
#alt#
A látványterv
A MOA névre hallgató állatot 2004. augusztus 14-én, Siófokon bocsátja vízre a megrendelő, a Mosolyország Alapítvány, amely az akció segítségével a fogyatékkal élők nehéz helyzetére kívánja felhívni a figyelmet. A több mint húsz méter hosszú bálna a nyár hátralevő részében körbeússza az egész Balatont, és útja során egy-két órára kiköt a nagyobb forgalmú strandok közelében.

MOA helyváltoztatási képességei mellett még sok minden egyébre is alkalmas lesz, például az arra járó hajókat - a valódi bálnákhoz hasonlóan - függőlegesen felfelé fröcskölő vísugárral üdvözli majd.

#alt#
A makett
A delfin-bálna lesz a későbbiekben is az alapítvány jótékony kampányának kulcsfigurája, egyrészt imidzsével, másrészt pedig saját belső terével, ahol az alapítvány egy speciális akadálypályát (úgynevezett ability parkot) hoz létre, ahol bárki gyakorlati próbákon tapasztalhatja meg a fogyatékkal élők mindennapi problémáit.

A bálnának - és így az akadálypályának - végleges, téli helye nincs még, az alkotók és a megrendelők kampányuk egyik céljának épp azt tekintik, hogy az emelt díjas SMS-ek formájában beérkező támogatási összegekből megfelelő ingatlant bérelhessenek vagy vásárolhassanak.