Kardszárnyú delfinnel az előítéletek ellen

2004.07.28. 09:03
A Mosolyország Alapítvány bemutatta a sajtónak MOA-t, a "bálnát", aki augusztus 18. és 21. között körbeússza a Balatont. A segítséggel ("fogyatékkal") élőkkel szembeni előítéletek csökkentésére törekvő alapítvány két reklámfilmmel is jelentkezik augusztusban.
Moa, a 22 méteres kardszárnyú delfin ma még darabokban hever a Soroksári úton egy filmstúdió udvarán. A színek még hiányoznak róla, a spricceléshez szükséges vízszivattyút is be kell még építeni, de augusztus 18-án Siófokon vízre száll, és megkezdi tevékenységet: a figyelemfelkeltést, meghökkentést, melyet kihasználva gazdája és névadója, a 2004. júliusában létrejött Mosolyország Alapítvány megkísérli enyhíteni a társadalmi előítéleteket a segítséggel ("fogyatékkal") élőkkel szemben.

MOA több mint bálna

Tekintse meg képeinket!
Idáig le a kalappal. De a nemes cél érdekében miért kell polgárháborút kirobbantaniuk a cetfélék rendjén belül? - tűnödöm odabenn egy műteremben, a sajtótájékoztatón, ahol a kivetítően egy felirat hirdeti: "Több mint bálna", és rögtön azt is megtudom, a Mosolyország Alapítvány egyik alapítója, a Supergroup kissé belebonyolódott bálnaötletébe. A segítséggel élők helyzetét egész komolyan a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) helyzetéhez érzik hasonlónak.

"A rossz beidegződés és az információhiány vezetett oda, hogy ma az emberek a segítséggel élőket szégyenkezéssel vegyes sajnálattal csak tisztes távolból figyelik. Csakúgy, mint a kardszárnyú delfinekkel tették a halászok, akik, mivel csak távolról figyelték meg az állatot, gyilkos bálnának nézték" - ismétlik meg a sajtóanyagban is.

A "bálna" programja

Pohárnok Iván díszlet és jelmeztervező teremtménye, a 100 köbméter Nikecell szigetelőből, 4 tonna műgyantából és 1500 négyzetméter üvegszál merevítőből készült bálna augusztus 18. és 21. között körbeússza a Balatont. A nagyobb forgalmú strandok közelében megáll egy-két órára, és megismerteteti az úszóközönségét az alapítvány céljaival.

Klikk a képre!
Augusztus 21-én MOA hivatalosan is bemutatkozik az alapítvány Balatonfüredi nyitórendezvényén. Ha pedig az alapítványnak sikerül elég pénzt gyűjteni ahhoz, hogy a Hajógyári-szigeten állandó helyet találjon az Ability Parknak, akkor MOA belsejében akadálypályát építenek ki, melyen a látogat megismerheti, milyen élethelyzetekkel találkoznak mindennapjaik során a segítséggel élők.

MOA, a bálna mellett az alapítvány szemléletformáló kampánya során társadalmi reklámfilmekkel is jelentkezik, melyeket augusztus 14. és szeptember 12. között vetítenek a televíziók. A két filmet Geszti Péter és az Akció/Nxs koncepciója alapján Pataki Ági stábja készítette.

Mindkettő ugyanarra a poénra épül: a segítséggel élők egész másban különböznek szerencsésebb embertársaiktól, mint előítéleteink alapján első pillanatban gondolnánk.

Főszereplőik, Matatek Judit és Deák Gábor a jövőben az alapítvány arcaiként is feltűnnek majd Erős Antónia, Ferjancsik Domonkos, Jakupcsek Gabrielle, Kovács Adél, Pataki Ági és Simon András mellett.