Benkóék fekete napja

2006.03.02. 15:35
Öt évtized sem volt elég, hogy Benkóék belefáradjanak a dixie-be, Berki, Szalóky és Gáspár Pali pedig eksztázisban nyomták velük együtt a fekete dzsessz legdallamosabb és legritmusosabb számait.

1957 óta nyomják Benkóék a dixie-t, de szerdán este Berki Tamással, Szalóky Bélával, Dezső Csabával, Gáspár Palival kiegészülve fantasztikus koncertet adtak saját klubjukban, a Török Pál utcában. (Kevesen emlékeznek rá, de a rendszerváltás után, 1992-ben ez volt Budapest első kulturális sétálóutcája, amelyet azóta a Ráday utca szinte egész negyeddé egészített ki.)

A sztárvendégek, illetve a fiatal virtuózok azért jöttek el, mert az USA budapesti nagykövetségével együttműködő Benkó Dixieland Band az Afrikai-Amerikai Történelem Hónapja nevű eseménysorozat végére hívta meg őket. A "fekete hónapot" minden évben februárban rendezik Amerikában, Benkóék viszont március elsején, egy nap alatt emlékeztek meg a dzsessz fekete nagyságairól.

Ja ljublju

#alt#
Berki Tamás, az eksztatikus élmény

A műsoron Scott Joplin és Louis Armstrong leghíresebb számai is szerepeltek, de egyáltalán nem szokványos formában. A What a Wonderful World-öt például Nagy Iván nem dögunalmas Armstrong/Hofi-imitátorként adta elő, és természetesen az improvizációk miatt sem téveszthettük össze Benkóékat másokkal. A különösen jó hangulatban lévő harsonás-énekes, Nagy Iván persze nem állta meg, hogy az "I see friends shakin' hands, sayin' "How do you do?" / They're really saying..." strófát ne "I love you"-val hanem "Ja ljubljú"-val fejezze be.

A szerda esti örömzene, jam session legnagyobb attrakcióját azonban Szalóky Béla és az énekes Berki Tamás fellépése jelentette. Fantasztikus technika és virtuozitás - ez szinte megszokott tőlük, de Berki szereplése egészen eksztatikus élményt jelentett. Szalóky pedig nem is fő hangszerén, harsonán, hanem trombitán játszott, ám róla az is közismert, hogy legalább féltucatnyi hangszeren koncertképes. Trombitapárbajt is vívott Zoltán Bélával, a Benkó Dixieland Band hangszerspecialistájával.

Szintén fellépett Dezső Csaba, aki hegedűn játszott pár ismert darabot, különösen akkor, ha megtalálta a kottáját, és ne felejtsük el a fantasztikus technikájú Gáspár Palit sem, aki bendzsós különszámaival szintén nagy sikert aratott a zsúfolásig megtelt teremben.