Mária
-6 °C
-2 °C

A sikerkönyveket ötvenévesen írják

2005.05.13. 18:12
A sikerkönyveket leginkább ötvenéves korukban jegyzik az írók, derül ki a New York Times bestsellerlistája alapján készült felmérésből. A Da Vinci Kódot író Dan Brown azért reményt ad a fiatalabb korosztálynak.
Ötvenévesen a legnagyobb az esély sikerkönyv írására, derítette ki egy felmérés, ami az utóbbi ötven év bestselleríróinak munkáit összesítette. A New York Times bestsellerlistája szerint 1955-2004 között a sikerkönyvírók átlagéletkora ötven és fél év volt.

"Ki akartuk deríteni, mi a legideálisabb életkor a nagysikerű könyvek írására" - nyilatkozta a BBC-nek Bob Young, aki egy írók és független kiadók számára szerkesztett portál vezetője. "Kiderült, hogy a zenészektől és tudósoktól eltérően az írók a korral egyre érettebbek lesznek" - foglalta össze felfedezését a szerkesztő.

A halál után is

Stephen King
Stephen King
A vizsgált 350 szerző közül, Francoise Sagan volt az utóbbi ötven év legfiatalabb bestseller szerzője: 1955-ben 19 évesen jelentette meg Jó reggelt búbánat! című regényét. A legidősebb szerző Agatha Christie volt, különösen, hogy utolsó munkáját, a Szunnyadó gyilkosságot halála után publikálták. A posztumusz kiadott munka a szerző 85 éves korában bekövetkezett halála után nem sokkal került fel a New York Times bestseller listájára.

Legtöbbször egyébként Stephen King szerepelt a nagyon jól fogyó könyvek táblázatában: 27 alkalommal lett bestseller listás. A horrorszerzőt Danielle Steel követi, aki viszont csak 26-szor, pedig ő is nagyon népszerű könyveket írt.

Nem biztos, hogy kortünet, de tény, hogy a most futó sztárok közül a Harry Potter-hisztériát kirobbantó Rowling, és a Da Vinci Kódért felelős Dan Brown is jóval fiatalabb az átlagnál.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.