Malawiban betiltották a Big Brothert

2003.08.07. 21:33
A dél-afrikai Malawiban betiltották a Big Brother című valóságshow-t. A politikusok és a konzervatív lakosok a műsor szexuális tartalmát kritizálják.
Malawiban levették az állami televízió műsoráról a Big Brother pánafrikai kiadását, mert az ország parlamentje erkölcstelennek ítélte azt. A betiltást a műsor szexuális tartalmával magyarázták.

Taylor Nothale, a parlamenti tanács elnöke elmondta, hogy nagyon sokan, többnyire szülők, fordultak hozzá panasszal. Az elnök szerint az országban élők többsége úgy érzi, a műsor a fiatalokat erkölcstelen magatartásra biztatja.

"Az emberek kénytelenek ilyen botrányos képsorokat nézni, amik aztán megrontják gyermekeinket" - mondta Nothale.

Gwanda Chakuamba, az ellenzék vezetője szintén nem tetszését fejezte ki a műsorral kapcsolatban: "Azt akarjuk, hogy a kormány tiltsa be ezt a képtelenséget."

A dél-afrikai ország legtöbb polgára keresztény, a kisebbség muzulmán. Malawi - Zambia és Namíbia után - a harmadik olyan afrikai ország, amelyik elítéli a műsort.

Pozitív hatások

A műsor nem sokban különbözik nyugati társaitól; tizenkét szereplő van, azonban fontos, hogy mindannyian más és más afrikai országokból származnak. Ezért - amellett, hogy a műsor szexuális tartalma ellenérzéseket váltott ki - pozitív tulajdonságait is méltatják, mondván, a show áthidalhatja azt a kulturális szakadékot, amely a különböző afrikai országok lakosai között fennáll.

Carl Fischer, a show producere elmondta: "Ha a műsor nem generálna ennyi vitát és felháborodást, nem érne semmit az egész."

A szerencsésebb, illetve gazdagabb nézők azonban még élvezhetik a műsort, fizetős kábelcsatornán továbbra is nyomon követhetők az események.