Háborús film nyomta le a Gyűrűk Urát

2002.01.22. 15:30
Ridley Scott hétvégén bemutatott háborús filmje véget vetett a Gyűrűk Ura egy hónapos uralmának. A Black Hawk Down az USA sokat kritizált '93-as szomáliai akcióját dolgozza fel - a kritikák szerint meglehetősen realista módon.
Egy hónappal a bemutatója után a hétvégén billent meg először a Gyűrűk szövetségének uralma az észak-amerikai mozik bevételi listáján. A Tolkien-trilógia első részének kihívója pedig nem más, mint a kultikus Szárnyas fejvadász és a tavaly díjesővel jutalmazott Gladiátor rendezője: Ridley Scott.

Realista múltidézés

Scott legújabb rendezése, a hétvégén bemutatott Black Hawk Down című produkció az USA sokat kritizált '93-as szomáliai akcióját dolgozza fel - a kritikák szerint minden pátosztól mentesen, meglehetősen realista módon. A balul elsült hadművelet célja Mohamed Farrah Aidid hadúr két vezető beosztású tisztjének elfogása lett volna, az akció azonban félre siklott, és az összetűzésben meghalt 18 amerikai katona valamint 500 szomáli fegyveres. A történtek különösen megrázták az amerikai közvéleményt, hiszen több televízió is sugározta, ahogy a helybéliek meggyalázzák a harcokban elesett különleges alakulatok katonáinak holttestét.

Patritótizmus-remix

A filmet támadó kritikák szerint alig néhány hónappal a szeptemberi trauma után nem szerencsés felidézni egy másik katasztrófát, még ha az külföldön történt is, többen pedig azt sérelmezik, hogy produkció egyoldalú realizmussal számol be a Clinton-kurzus legemlékezetesebb katonai és politikai kudarcáról. Mások éppen ezt tartják a film erényének, hiszen szerintük ez új fényben világítja meg a szeptember óta fókuszba került patriótizmust.

Az afganisztáni események miatt különösen népszerű filmet eddig nem a tipikus háborúsfilm-közönség látogatja - állítják a nézők összetételét szondázó cégek képviselői. Az gyors felmérések szerint az ugyanis a Black Hawk Down nézői közt közel egyenlő a nemek aránya.

Ami pedig az üzletet illeti: a produkció első hétvégéjén közel 30 milliót kaszált az Egyesült Államokban és Kanadában (összehasonlításképpen: a Gyűrűk Urának 66 millió, a Pearl Harbor-nak 75 millió sikerült). A film főszereplői közt találjuk Ewan McGregor-t (Moulin Rouge, Trainspotting, Párnakönyv), Josh Hartnett-et (Pearl Harbor, Öngyilkos szüzek) és Tom Sizemore-t (Ryan közlegény megmentése, Tiszta románc). A Black Hawk Down-t várhatóan áprilisban mutatják be Magyarországon.