Magyar nyerte az Aranybohócot

2008.01.22. 09:31
A magyar cirkuszművészet történetének első magyar Aranybohóc-nagydíját nyerte el a 32. monte-carlói cirkuszfesztiválon Richter Flórián, a Magyar Nemzeti Cirkusz lovasakrobatája és lóidomárja.

Richter József, a művész édesapja elmondása szerint Flórián tíztagú zsokécsoportjának és 26 lovának produkciója lenyűgözte a cirkuszfesztivál résztvevőit. A gálaműsor fináléjában négyezer ember állva ünnepelte az akrobatacsoportot.

A fiú évek óta készült a megmérettetésre, amire csak meghívásos alapon lehetett bekerülni. A produkcióhoz a lovak és az artisták mellett saját vonósnégyest is vitt magával.

A programban biztosító öv nélkül dolgoznak az akrobaták, akik például vágtázó lóról induló szaltókat, flikk-flakkot, több lóról induló ugrásokat, dobásokat mutattak be.

Eddig még soha nem született magyar győzelem Monte-Carlóban. Általában orosz vagy kínai artisták viszik el a pálmát.

A család egyébként otthonosan mozog a monte-carlói manézsban: Flórián szülei, Richter József és Carola Renz az 1974-ben megrendezett, első monte-carlói Cirkuszfesztivál Ezüstbohóc-nagydíjasai voltak. Flórián és felesége, Edith egy kétszemélyes lovasakrobata-produkcióval 2004-ben újabb Ezüstbohóc-nagydíjjal járult hozzá a család és a magyar cirkuszművészet sikereihez.

Richter Flórián és zsokécsoportja a Magyar Nemzeti Cirkusz márciusban kezdődő turnéján idehaza is bemutatja díjnyertes produkcióját.