Az örökké tartó szombat este a legnépszerűbb

2003.09.25. 08:07
Minden idők legjobb lemezét már nem a Beatles, hanem Bruce Springsteen adta ki, derült ki egy tudományos kutatásból.
Bruce Springsteen adta ki minden idők legnépszerűbb lemezét, szemben az eddigi kutatások eredményével, amelyek a Beatles-t sorolták első helyre, derült ki a kedden megjelent Zagat zenei felméréséből.

A könyv tízezerötszáz válogatott zenerajongó szavazata alapján felsorolja minden idők legnépszerűbb 1000 albumát. Az ősz hajú gombafrizurások legnagyobb megdöbbenésére a lista első helyén már nem a Beatles, hanem Bruce Springsteen áll, Born to Run című lemezével.

Igaz, a Beatles-é a második és harmadik legnépszerűbb lemez, az Abbey Road és a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is.

Tini romantika

A listakészítés szkeptikusai számára a kiadó nyilvánosságra hozta a válogatás menetét is. Első fordulóban a zeneipar szakértői állítottak össze egy 2500 albumból álló listát, amelyből ezret juttattak el a kérdőíves teszteléssel megbízhatónak talált zenerajongókhoz. Nekik kellett megjelölni öt kedvenc albumukat, majd súlyozni azokat egy misztikus számításokkal harminc egységre osztott táblázatban.

A résztvevők Springsteen 1975-ös albumát a "az amerikai tini romantika plasztikus megjelenítéséért" és az "örökké tartó szombat este ígéretéért" sorolták az első helyre. Az Abbey Roadot viszont a rock and roll Sixtusi kápolnájaként emlegette az egyik elfogult raíjongó.

Halmozott siker

A legjobb tízbe került együttesek szinte minden esetben több albummal szerepelnek a listán. Minden idők tíz legjobb albuma közt található még két Beatles és egy Springsteen lemez, a U2 Joshua tree és Achtung Baby című kiadványa. A popkultúrán túlról egyedül Miles Davis-t szeretik nagyon az emberek. Tőle a Kind of Blue került fel a listára.

Érdemes volt még elkészíteni a Pink Floydnak a Dark Side of the Moon-t. A Milli Vanilli együttesnek viszont egyetlen lemezét sem válogatták be.

A kutatás vezetője, Tim Zagat elmondta, reméli, hogy a lista gyümölcsöző viták forrása lesz. "Míg az emberek vitatkozni fognak a dologról, a birkák úgyis elfogadják, hogy Mozart vagy Bob Dylan volt a jobb zeneszerző".

Zagat, aki étterem- és útikalauzokkal szerzett nevet magának, legújabban termék tesztekről ás vezeték nélküli internetezésről adott ki könyveket.