Judit
-2 °C
8 °C

Az örökké tartó szombat este a legnépszerűbb

2003.09.25. 08:07
Minden idők legjobb lemezét már nem a Beatles, hanem Bruce Springsteen adta ki, derült ki egy tudományos kutatásból.
Bruce Springsteen adta ki minden idők legnépszerűbb lemezét, szemben az eddigi kutatások eredményével, amelyek a Beatles-t sorolták első helyre, derült ki a kedden megjelent Zagat zenei felméréséből.

A könyv tízezerötszáz válogatott zenerajongó szavazata alapján felsorolja minden idők legnépszerűbb 1000 albumát. Az ősz hajú gombafrizurások legnagyobb megdöbbenésére a lista első helyén már nem a Beatles, hanem Bruce Springsteen áll, Born to Run című lemezével.

Igaz, a Beatles-é a második és harmadik legnépszerűbb lemez, az Abbey Road és a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is.

Tini romantika

A listakészítés szkeptikusai számára a kiadó nyilvánosságra hozta a válogatás menetét is. Első fordulóban a zeneipar szakértői állítottak össze egy 2500 albumból álló listát, amelyből ezret juttattak el a kérdőíves teszteléssel megbízhatónak talált zenerajongókhoz. Nekik kellett megjelölni öt kedvenc albumukat, majd súlyozni azokat egy misztikus számításokkal harminc egységre osztott táblázatban.

A résztvevők Springsteen 1975-ös albumát a "az amerikai tini romantika plasztikus megjelenítéséért" és az "örökké tartó szombat este ígéretéért" sorolták az első helyre. Az Abbey Roadot viszont a rock and roll Sixtusi kápolnájaként emlegette az egyik elfogult raíjongó.

Halmozott siker

A legjobb tízbe került együttesek szinte minden esetben több albummal szerepelnek a listán. Minden idők tíz legjobb albuma közt található még két Beatles és egy Springsteen lemez, a U2 Joshua tree és Achtung Baby című kiadványa. A popkultúrán túlról egyedül Miles Davis-t szeretik nagyon az emberek. Tőle a Kind of Blue került fel a listára.

Érdemes volt még elkészíteni a Pink Floydnak a Dark Side of the Moon-t. A Milli Vanilli együttesnek viszont egyetlen lemezét sem válogatták be.

A kutatás vezetője, Tim Zagat elmondta, reméli, hogy a lista gyümölcsöző viták forrása lesz. "Míg az emberek vitatkozni fognak a dologról, a birkák úgyis elfogadják, hogy Mozart vagy Bob Dylan volt a jobb zeneszerző".

Zagat, aki étterem- és útikalauzokkal szerzett nevet magának, legújabban termék tesztekről ás vezeték nélküli internetezésről adott ki könyveket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.