Eliades Ochoa Budapesten

2002.06.20. 14:34
Budapesten, a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán mutatkozik be június 25-én, kedden este a Grammy-díjas Eliades Ochoa y Cuarteto Patria együttes, a Buena Vista Social Club néven megismert világhírű produkció sztárja.
A Buena Vista Social Club nevét mára az egész világ megismerte. Az 1996-ban Ry Cooder által összetoborzott veterán kubai muzsikusokból álló project bejárta az egész világot, több millió példányban kelt el az album és azóta az abban részt vevő muzsikusok megérdemelten a világsztárok közé tartoznak. A Wim Wenders által róluk készített dokumentumfilmet a hazai mozik is játsszák a mai napig, de gyakran találkozhatunk vele a különböző TV csatornákon is. Bár mára tucatnyi új lemezzel bővült a Buena Vista Social Club-hoz kötődő muzsikusok friss repertoárja, a mai napig a legnagyobb sláger az Eliades Ochoa és Compay Segundo által énekelt a filmet illetve a lemezt is nyitó Chan Chan. 2002. június 25-én, Budapesten a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán lép fel a Grammy-díjas Eliades Ochoa y Cuarteto Patria együttes. A Buena Vista Social Club project legautentikusabb formációjának tolmácsolásában Budapestre varázsolják a kubai fiesták hangulatát, a son montuno, guaracha, a bolero és guajira hangjai csendülnek fel a Városligetben.

Eliades Ochoa karrierje 1955-ben indult. Fiatal gyerekként a Santiago-i utcákon, és bárokban zenélt. 1962-től saját rádióműsora van "Trinchero Agraria" címmel, melynek fő csapásvonala a "musica guajira campesina" (kubai "country" zene) 1971-ben otthagyja a rádiót, hogy csatlakozzon a Quinteto de la Trova nevű formációhoz, illetve a Septeto Típico Oriental együtteshez. A veterán zenekarvezető Roberto Echeverria távoztával 1978-ban átveszi a legendás Cuarteto Patria vezetését.

A Cuarteto Patria Kuba legnépszerűbb bolero együttese volt több mint negyvenéves múlttal már akkor is. Ochoa csatlakozása után új lendületet vesz a csapat karrierje. Bejárják a fél világot, turnéztak Európában, Mexikóban sőt még az Egyesült Államokba is eljutottak (ezt kevés kubai együttes mondhatta el magáról!) A csapat repertoárjának nagyobbik részét a hagyományos son montuno, guaracha és guajiro dalok alkotják. A szigetország zenei életében a Cuarteto Patria körülbelül olyan szerepet tölt be, mint nálunk a Muzsikás együttes. Az a néhány szerencsés hazánk fia, aki látta őket tavalyelőtti wieseni koncertjükön, a Buena Vista Social Club project legizzóbb hangulatú előadásaként emlékszik vissza rájuk. Májusban új lemezük jön ki a Virgin/EMI kiadónál, melynek kapcsán világkörüli turnén vesznek részt.

Májusban jelent meg új lemezük, amelynek anyagával világ körüli turnéra indultak. A Pepsi Sziget világzenei színpadán tavaly fellépett a Buena Vista Social Club dívája, Omara Portundo.