Pofozkodó valóságshowk

2004.09.09. 10:50
Bukás fenyegeti két amerikai csatorna ökölvívó valóságshowját. A Fox "A következő nagy bajnok" illetve az NBC "A kihívó" című sportos túlélőműsorának végeredménye a kalifoniai törvények szerint közérdekű adat, így a valóságshow végeredménye kitudódhat még azelőtt, hogy a műsorok adásba kerülnének.
A bajnok illetve a kihívó izgalmi görbéjének fokozódása arra épül, hogy a valóságshow keretében rendezett ökölvívó-mérkőzések során ki marad versenyben.

Felmentés

A kaliforniai törvények értelmében a sporteseményekkel kapcsolatos adatok közérdekűek, így kötelező azonnal közzétenni az eredményt, az indulókat, a közönség létszámát, a rendezvény helyét és díjazását. A Fox és az NBC azonban felmentést kapott ez alól.

A Los Angeles Times augusztus végén levélben kérte Kalifornia állam atlétikai bizottságát, hogy közölje az eredményeket, a szervezet azonban megtagadta az eredmények kiadását. Elutasító válaszában az atlétikai bizottság igazgatója Dean Lohuis rámutatott, hogy a műsorok miatt az eredménynek titokban kell maradnia.

"Az eredmények kiadása az adás előtt, meghiúsítaná az esemény televíziós részét, anélkül, hogy a közönségnek bármi haszna származna ebből" - fogalmazott.

Közérdek

A lap pénteken hivatalos petícióban kérte, hogy a közérdekű adatokra vonatkozó hivatkozott törvénynek megfelelően hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

"Kérjük fogadják el a petíciónkat, mert közérdek, hogy kiderüljön az állam atlétikai bizottsága a közönség érdekei elé helyezi-e a bokszmenedzserek és valóságshowk érdekeit" - áll a beadványban, amelyet szeptember 27-én tárgyalnak az érintettek.

Az ügyről nem nyilatkozott sem a Fox, sem az Dreamworks Television, amely a Survivort alkotó Mark Burnetttel készítteti az NBC műsorát.

Pofozkodás

Az adatkérelem ugyanakkor nem az első bonyodalom a műsorok körül. A bajnokot ötletlopásért perelte egy producer, miközben a kihívó készítői ugyancsak másolással vádolták őket.

Miután az atlétikai bizottság kifogásolta, hogy a kihívó beelőzésére törekedő Fox eröltetett tempójú forgatása megsértette az ökölvívásra vonatkozó szabályokat, Burnett és a Dreamworks Television perre ment, hogy a bajnok ne kerülhessen adásba. A los angelesi bíróság azonban úgy találta, hogy egy ilyen döntéssel megsértené a Fox alkotmányos jogait.