Tatuk és farpofák

2003.01.29. 08:05
Hogyan kerül két kolozsvári illetőségű műpopper, Gabriela és Monica Irimia a brit tánc toplista élére? Továbbá miért tehető felelőssé a Las Ketchup? Világjelenség lesz-e a popzenében a Britney Spearstől fogant leszbikus tinilánypornó? Hülye dalocskák az "Érintsd meg a fenekemet!" ciklusból. Az Index szórakoztatóipari jelenségelemzése.
Olyan aranyos
Kezdjük a Las Ketchupnál, amely globális léptékben több platósifányi szürkeállomány elpusztításáért tehető felelőssé. Mint ismert, a klasszikus elvek mentén hajszín-kasztingolt spanyol trió eredetileg a helyi lakosság körében népszerű "hülye nyári dalocska" műfajban (hd. még: Vamos a la Playa, Macarena) pályázott bevételekért, amikor váratlan sikerre lettek figyelmesek.

Az ostoba halandzsa-hiphop hatása nem múlt el nyomtalanul, ahogy az az amúgy nyomtalan hatás sem, amely sikeressé tette őket. A tusolórózsából is az Asereje szólt, így a trió előkelő helyre pattant a Google keresések tavalyi statisztikáiban.

Jól tette, aki ott keresett, mert a dalt meghallgathatta az interneten és azon nyomban meg is rendelhette.

Dasypus novemcinctus

Olyan elgondolkodtató
A zenebizniszben így megbízható sikerrecept a mániás attakot okozó hülye dalocskák tervezése. A titkos összetevő minden bizonnyal az internet: jó példa erre a műfajt a honi talajból kisarjasztó Uhrin Benedek munkássága.

Az orosz Tatu vette a lapot. Julia és Léna alakjában, a leszbikus diáklánypornó által válik önmaga békebeli szimulakrumává Britney Spears. A vasfüggöny mögött sínylődő lányok nem lacafacáztak: dalaikat mp3-ban tették a hálóra. A várakozással ellentétben a kalózok nem buktatták meg a prodzsektet - a Tatus lányok platinát zúztak Finnországban és lenyomták Amerikát CNN-től MTV-ig. Az Index gyorsfelmérése kimutatta: még csúcsértelmiségiek is meggyőzőnek találták a Tatu produkcióját, amelyet "jó" illetve "komolyabb" jelzőkkel illettek.

Cheeky Girls: A végső stádium

Olyan vidám
Gabriela és Monica Irimia turistavízummal jutottak be Angliába, hogy pénzt szerezzenek az "Érintsd a fenekemet meg" című dallal, amelyet anyjuk írt, hogy beindítsa a visszahúzódó angol pasasokat.

A kritikusok ugyan minden idők legrosszabb próbálkozásaként értékelte a Cheeky Girls produkcióját, kiderült: a britek a vártnál is jobban szeretik a primkó dalokat. A kolozsvári román duó kislemezéből váratlanul háromszázezer példány kelt el. Cheekyék így a brit listán is hamar betölthette a Las Ketchup által hátrahagyott tompa ürességet és nyáron fellépnek a jelentősebb európai nagyvárosok strandjain.

Mindez persze semmi ahhoz képest, hogy a rajongók megtekinthetik a Kolozsváron újsággal a kezében értetlenkedő nagymamát, aki úgy véli, hogy a Cheeky Girls elég' jó.