Halálos diszkó és Franz Ferdinand

2005.10.05. 15:05
Szombaton második alkalommal rendezik meg Budapesten a kultikus zenei producer és dj, a skót Alan McGee zenés-táncos havi klubestjét, a Death Discót. Az indie klub októberi vendég a londoni Clare McKinney és az Amber Smith lesz, a buli előtt pedig ingyenes Franz Ferdinand-lemezbemutató partit tartanak.

Október nyolcadikán, szombaton másodszorra rendeznek Budapesten Death Discót. A kontinentális Európában először Magyarországon indult be London legizgalmasabb indie-klubja a Trafó Bár Tangóban, melynek házigazdája a bulik szellemi atyja, Alan McGee. Ő egyszerű skót punkból a brit zenei élet egyik gurujává nőtte ki magát, és alaposan kivette a részét az ottani független színtér alakításában az elmúlt húsz évben: mint menedzser, producer és az általa alapított Creation kiadó főnöke olyan zenekarok pályáját istápolta, mint The Jesus & Mary Chain, Primal Scream, Oasis, Super Furry Animals. A Creation után létrehozta a Poptones kiadót, amelynek nagy szerepe volt a The Hives felfuttatásában, és náluk van az egyik legizgalmasabb új együttesként számon tartott The Others is. Jelenleg azonban legszívesebben dj-zik - persze saját klubestjén, a Death Discóban.

A Death Disco a londoni indie zenei színtér epicentruma, ahol a feltörekvő fiatal brit zenekarok sokasága jut bemutatkozási lehetőséghez, miközben a dj-k az elmúlt harminc év beat, soul, pop, rock, punk, new wave, szintipop, posztpunk zenéiből válogatnak. Az estek házigazdája Alan McGee - és ez így van Budapesten is. Havonta egyszer kedvenc lemezei mellett magával hozza egy-egy favorit zenekarát, vagy zenészbarátját.

Rock'n'roll cirkusz


Clare McKinney

Az októberi, egyharmad sláger, egyharmad aktuális zene, egyharmad ritkaság összetevőkből álló Death Disco Budapest a házigazdák mellett egy különleges vendéggel és egy magyar zenekarral szolgál. Előbbi, Clare McKinney Londonból érkezik erre az estére. A hölgy a brit főváros legmenőbb zenés pubjainak kedvelt dj-dominája, aki vagány szettjeivel robbantott már a 333 vagy a Barfly táncparkettjén, saját estje pedig Murder Smile néven fut. Clare "elektromos kisülésű rock'n'roll cirkuszt" ígér, ami nemcsak így leírva hangzik jól. A DD esteken elmaradhatatlan koncertélményt az Amber Smith garantálja: a zenekar néhány új dalt is elővezet programjában. A bulizók táncparketten tartásáról a Gumipop képviseletében Vibrator és Pita gondoskodnak.

Az októberi Death Disco Budapest egybeesik a Franz Ferdinand You Could Have It So Much Better című második albumának megjelenésével, így a szervezők közös bulit rendeznek a lemez hazai terjesztőjével. A DDB így már 19 órakor kezdetét veszi, az ingyenes Franz Ferdinand-lemezbemutató partival. A hazai premieren alkalom nyílik elejétől a végéig meghallgatni a skót zenekar új albumát, valamint a kislemezeket. A dalok mellett az érdeklődők megnézhetik az új klipeket, valamint interjúkat és koncertfelvételeket láthatnak a zenekartól. A CD illetve a CD+DVD kiadványok a helyszínen a bolti árnál ezer forinttal olcsóbban kaphatók, a vásárláshoz exkluzív ajándék, illetve tombolaszelvény is jár, amivel Franz Ferdinand-pólót lehet nyerni.