Piroska
-10 °C
1 °C

Isten laboratóriumi körülmények között

2004.10.04. 09:57
Jonathon Keatsnek ötleteivel valahogy rendszeresen sikerül bekerülnie a világsajtóba, ami nem kis teljesítmény, ha az ember konceptuális művész. 2002-ben aláírásokat gyűjtött, hogy Berkeley városa iktassa törvénybe az önazonosság arisztotelészi törvényét (A=A), hogy legyen egy, mely megsérthetetlen. Tavaly 740 dollárt keresett a neuronjaira kötött határidős kontraktusokkal. Idén pedig istent tenyésztett petricsészében, hogy véget vessen a tudomány és a vallás évszázados, gyakran erőszakos konfliktusának.
Jonathon Keats San Franciscó-i konceptuális művészt, az Isteni Taxonómia Nemzetközi Szövetségének alapítóját, az utóbbi időben leginkább az a kérdés gyötörte, hová is tegyük istent a filogenetikai fán?

Ha az evolúciós elmélet helyes, akkor isten genetikai állománya leginkább a földi élet első formáira hasonlíthat, gondolta a művész, ha viszont a teremtéselmélet híveinek van igazuk, az isteni DNS annak az életformának az örökítőanyagára emlékeztet, amelyet saját hasonlítosságra teremtett.

A nagy kérdés tehát a következő: isten a kék-zöld mikroalgára (cyanobacterium Fremyella diplosion), az első ismert organizmusra, vagy inkább a filogenetikai térképen az emberrel azonos ágon található gyümölcslégyre (Drosophila species) hasonlít jobban?

Diveneus deus

Keats nagyvonalúan feltételezte, isten eléggé egyedülálló lehet ahhoz, hogy saját kategóriát követelhessen magának, ezért a Bacteria (sejtmag nélküli baktériumok), az Archaea (ősbaktériumok) és az Eucarya (sejtmagvas élőlények) mellett bevezette a Divinea kategóriát.

Ez éppúgy magában foglalja a pogány és a hindu istenek, mint a monoteista vallások isteneit, melyeket a Diveneus deus terminussal Keats külön is megtisztelt.

A kérdés most már csak az, a törzsfa új, negyedik ága melyik korábban ismert ág közelében legyen.

Mivel a művész hosszas keresgélés után sem talált olyan egyetemet, kutatóintézetet, ahol meglenne isten DNS-e, úgy döntött a" folyamatos in vitro evolúció" módszerével, a "darwini természetes kiválasztódás felgyorsított formájával" genetikailag létrehoz egyet.

Be is szerzett hozzá egy csomó petricsészét és üvegedényt, megfelelő mennyiségű mikroalgát és jó sok gyümölcslegyet.

A Kyrie Eleison a legjobb

De melyek azok a laboratóriumi körülmények, melyek megfelelőek az isteni adaptációnak? Mózes, Jézus és Mohamed beszámolóira támaszkodva a művész feltételezte, az ima az egyik ilyen feltétel, majd elkészítette a zsidó Shema, a muszlim Allah Akbar és a keresztény Kyrie Eleison végtelenített MP3 felvételét, és feltette azt a kérdést, vajon melyik ima a leghatékonyabb a mutáció szempontjából.

A kérdés megválaszolására Keats hét nap és hét éjszaka játszotta folyamatosan a gyümölcslegyeknek a három imát. A kontrolcsoport rádiót hallgatott.

A zsidó származású konceptuális művész úgy találta, a Kyrie Eleison hatására a gyümölcslegyek a kontrolcsoporthoz viszonyítva statisztikailag szignifikánsan gyorsabban szaporodtak.

Kvantifikálható mindenüttl evés

"Úgy tűnik, a gyümölcslegyek véletlen mutációval istenszerűbbé lettek, képessé váltak az ima istenséggé alakítására" - magyarázta az eredményt kissé talán túl filozofikusan a Wired újságírójának.

Ugyanez áltudományos argóban így hangzik: mivel isten tulajdonságai közül a mindenütt való jelenlét a leginkább kvantifikálható, az abnormális populációnövekedésből az istenszerűség növekedésére lehet következtetni.

Keats ugyanerre az eredményre jutott a mikroalgákkal is. De sajnos nem folyadékban tenyészette őket, amikor is mikroszkóp alatt megszámolhatta volna őket, és az eredményt összevethette volna a gyümölcslegyek szaporulatával. A tudományosság érdekében tehát szeptember 29-én a San Francisco-i Modernizmus Galériában megismételték a kísérletet. Egyben aki akart, beléphetett az Isteni Taxonómia Nemzetközi Szövetségébe pártoló tagként 5, teljes jogú tagként 40 dollárért. (Az utóbbiért persze jár egy évkönyv is.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.