Skalegendák a Gödörben

2005.03.02. 22:30
Csütörtökön Budapesten egy színpadra áll a New York-i ska-reggae legenda King Django és a skakörökben megkerülhetetlen producer, a New York Ska-Jazz Ensemble egykori basszusgitárosa, Victor Rice.

Március 3-án, csütörtökön a Gödörben együtt lép fel a New York-i ska-reggae legenda King Django, a New York Ska-Jazz Ensemble egykori basszusgitárosa, a Toastersszel is együtt dolgozó Victor Rice, és az őket kísérő svájci Open Season zenekar egy három órás koncerten.

A New Yorkból Brazíliába áttelepült Victor Rice 2003-ban megjelentetett In America című albumán hallhatóan még tovább tökéletesítette a rá jellemző, egyszerre modern és autentikus, azonnal felismerhető, rendkívül karakteres hangzását. Producerként olyan zenekarok albumain dolgozott már, mint a Skatalites, a Stubborn All-Stars, a New York Ska-Jazz Ensemble, a Slackers vagy a Dr. Ring-Ding and the Senior Allstars.

Az éneklés mellett melodikán, szájharmonikán, ukulelén és harsonán is játszó King Django hasonlóan sokoldalú egyéniség. Azon túl, hogy felépített egy stúdiót New Jersey-ben, ahol produceri, hangmérnöki teendőket is ellát, és remixeket, dubplate-eket készít, hangszeresként és énekesként is aktívan turnézik a saját zenekaraival, illetve más zenekarokban vendégzenészként járja a világot. Az elmúlt években olyan együtteseket vezetett, mint a Boilers, a Skinnerbox, a Stubborn All-Stars, vagy a King Django's Roots and Culture Band, illetve olyan formációkkal működött közre, mint a Rancid, a Toasters, a Slackers vagy a Murphy's Law.

Klezmer-ska

King Django mindemellett a klezmer-ska és a jiddis reggae úttörője is. Miután Frank London (a Sziget világzenei nagyszínpadán rendszeresen játszó Klezmatics trombitása) meghallotta 1998-ban készített, zsidó zenei hatásokkal tűzdelt reggae-albumát, a Roots and Culture-t, meggyőzte Djangót, hogy élőben is prezentálnia kell ezeket a dalokat. A King Django's Roots and Culture Band így a Klezmatics előtt debütált New Yorkban, 2002 februárjában.

A két legendát napjaink egyik legígéretesebb európai ska-reggae zenekara, az Open Season kíséri az összesen három órás koncerten. Az, hogy végül sikerült beiktatni hazánkat a koncertsorozat állomásai közé, Victor Rice Bartók-fanatizmusának (Wayne Shorter és Don Drummond mellett őt tartja legmeghatározóbb inspirálójának) és a King Django ereiben nyolcadrészt csörgedező magyar vérnek köszönhető. Így a turné az eredeti tervet felrúgva, Bécs után Budapest érintésével halad tovább Bologna felé.

Az estét a Pannonia Allstars Ska Orchestra nyitja, akik ez alkalommal mutatják be a tavaly novemberben felvett, most megjelenõ koncertalbumukat.