Dj Nyitrai vagyok, fideszes képviselő

2009.01.27. 18:13
A Moulin Rouge-ban dj-ként tartott sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője, aki jövő héten a Hajógyári sziget diszkókomplexumában fog fellépni. Szabályozni akarják a dj szakmát.

Az izgalmasnak ígérkező sajtóeseményen csak nagy vonalakban beszéltek arról, ami eredetileg az apropója lett volna: a lemezlovas szakma szabályozásáról. Inkább úgy tűnt, hogy csak egy bulit akarnak vele reklámozni, amit mi annak ellenére sem teszünk meg, hogy állítólag a bevétel egy részét vak gyerekek kapják majd meg, és Spigiboy szerint a szakma krémje fog fellépni.

Dandy, Náksi, Nyitrai, Flower, Valaki, Spigiboy
Fotó: Huszti István

A Magyar Lemezlovasok Szövetsége jó ötletnek tartotta, hogy egy politikust állítson ügyük, a dj-szakma szabályozása mellé. Az ifjú politikus, Nyitrai Zsolt pedig valamilyen oknál fogva kapható volt arra, hogy a szilikontól duzzadó, playmate-ből lett lemezlovas, DJ Flower (Voksán Virág), a nyomulós Spigiboy, a megfáradt Náksi és a mainstream-underground kettősségét ötvöző Dandy mellett pózoljon.

Nyitrai azért nem előzmény nélkül vágott bele ebbe a kissé nevetséges projektbe. Ő volt az ugyanis, aki a kormány elé terjesztette azt a kérdést, hogy „Bárki lehet lemezlovas?”, sérelmezve azt, hogy 2006-ban eltörölték a lemezlovasok szakmai vizsgáztatását. Budai Bernadett kormányszóvivőtől év elején erre azt a hivatalos, cinikus választ kapta, hogy „Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas”. Válaszul a képviselő fogta magát, és bosszúból az is lett. Nem ő az első fideszes dj, hiszen idén nyáron Deutsch Tamás, aki még a Bibóban kezdte kazettás magnóval, a Szigeten már kipróbálta magát a Volt sátor délutáni közönsége előtt.

„Csak pár percet fogok játszani, aztán átadom a pultot azoknak, akik valóban tudnak zenélni” – mondta Nyitrai a Moulin Rouge-ban, majd átadta a szót Spigiboynak. Az alapvetően szimpatikus fideszes képviselőről szerencsére közben kiderült, hogy ő sem a jelenlévő dj-ket hallgatja szabadidejében, mert rocker. Ez enyhített valamelyest a dolgon, viszont kevésbé vált érthetővé motivációja. Nyitrai azt is kerek perec megmondta, hogy ez a sajtóesemény nem feltétlenül az Index számára lett kitalálva, azért hívtak olyan arcokat, mint például Voksán Virág, hogy a bulvársajtó eljöjjön rá.

Nyitrai Zsolt a szakmai gondolkodásra szerette volna felhívni a figyelmünket dj-témában, de azt is mondta, hogy nem helyes, ha a politikus mondja meg, mi legyen, ő csak segíteni akarja az MLSZ kezdeményezését. Lapunk nemrég helyt adott az MLSZ elnökének, Jeszenszky Zsolt publicisztikájának, ami véleménycikk jellegéből fakadóan elég egyoldalú, de megismerhetjük belőle a lemezlovas szakma bizonyos köreinek sirámait. A cikkben kifejti az MLSZ nézőpontját a tekintetben, hogy egy dj-nek nemcsak technikailag, de emberileg egyáltalán felkészültnek kell lennie erre a pályára, hiszen fiatalok ezreinek fog példát mutatni tevékenységével. Ezért volt ellentmondásos az a felvétel, amin egyik legismertebb tagjuk, Bárány Attila (Dj Bárány) orális szexre szólítja fel a közönséget vagy amiben a csajok alázására tanítja a kedves dj-néző gyerekeket. Ami egyébként teljesen rendben van, szubjektív vélemény, csak akkor ne ők akarjanak példát mutatni, és erről szabályokat alkotni.

A vezéregyéniségnek tűnő Spigiboy már-már kormánypárti politikusokat meghazudtolva sürgetett új szabályozást, amit ők alakítanának ki szakmai fórumokon, de még konkrétumokról nem igazán tudott beszélni. A Soho Partys Náksi Attila is felszólalt: annyit tett most hozzá, hogy szerinte ki fogja lökni magából a közönség a tehetségtelen lemezlovasokat, de sok bulinak kell elromlania, sok embernek rosszul kell magát éreznie a diszkóban addig, amíg ez megtörténik. De abban egyet értenek, hogy minimális szabályozásra szükség van, és a legjobb, ha ezt ők kezdeményezik.