Darth Vader hangja visszatér

2002.10.04. 13:06
A Sötét Lovag hangja nem csak az új Csillagok Háborújában hallható. Ki beszél a CNN-ben, a Simpson családban és a Conan a barbárban?
A Csillagok Háborúja harmadik epizódjában ismét szerepel majd James Earl Jones, akit ugyan senki nem ismerne fel az utcán, de mégis központi szerepe van a filmben: az eredeti trilógiában ő szolgáltatta Darth Vader hangját. Az alkotók szerint a Darth Vadert játszó David Prowse erős nyugat-angliai akcentusa nem kívánatos, vidékies jelleget adna a galaxisokat leigázó főgonosznak.

Ich bin Darth Vader
A következő részben, amelyet 2003 elején kezdenek forgatni, Anakin rossz társaságba keveredik, megtéved, elindul a lejtőn, és rendes jediből a Sötét Oldal lovagjává lesz. Darth Vaderként azonban csak a film végén jelenik meg. A rendező, George Lucas szerint Jones hangja a Harmadik Epizód utolsó öt percben hörög majd fel. A filmet 2005-ben tervezik bemutatni az alkotók.

A legendás orgánum egyébként nem csak a Halálcsillag és környékén hallható. James Earl Jones hangján mondja a CNN hírtelevízió naponta többször, hogy "This is CNN", a fiatalabb generációt oroszlánkirályként okította Disney rajzfilmjében, de megszólalt a sárgafejű Simpsons család kalandjaiban is.

A most 71 éves, fekete színész még dadogását gyógyítandó iratkozott be egy színiiskolába. Habár beszédhibáját nem sikerült teljesen legyűrnie, - elmondása szerint még most is kétszer át kell gondolnia mindent, mielőtt kimondja - több mint 150 filmben tűnt fel. Látható volt Kubrick legendás alkotásában a "Dr. Strangelove, avagy hogyan szoktam le az aggódásról és szerettem meg a bombát" című filmben, kiemelkedőt alakított a "Vadászat a Vörös Októberre" című akciófilmben, sőt, a rajongók szerint a "Conan, a barbár" sem lenne ugyanaz, nélküle.