Pocsolyában állt Edvin Marton a jégshow-n, a korcsolyaisten el sem jött

2007.09.03. 22:09
A SYMA csarnok megnyitásának első évfordulóját egy botrányos Edvin Marton műjégműsorral köszöntötték. A jég be sem volt fagyva, a sztárfellépő fel sem lépett, boldog születésnapot SYMA csarnok.

Hónapok óta nagy erőkkel hirdették Edvin Marton Jevgenyij Pljuscsenkó korcsolyaistennel közös magyarországi show-ját, a Kings on Ice-t. A korcsolyasztárokon kívül az lett volna a különlegessége a szeptember 1-i jégrevünek, hogy egy olyan csarnokban tartották, ami eredetileg nem jégpálya. Ennek aztán meg is lett az eredménye, a jegyet váltók nem egészen azt kapták, amire befizettek. Az Index nem volt kint a botrányos jégrevün, de D. Szilvia beszámolójából mindent megtudhatnak a történtekről, a Pljuscsenko-rajongók fórumán pedig még több beszámoló található.

Mikor lesz már korcsolya?

"Az Edvin Marton és Jevgenyij Pljuscsenko fellépésével kecsegtető produkció már 2 hete elindult a lejtőn, amikor kiderült, hogy az orosz olimpiai bajnok térdsérülése miatt lemondta az előadást. Ekkor a szervezők a két vidéki állomást (Debrecen és Szombathely) törölték, és a jegyeket visszaváltották, de a budapestit megtartották, csak egy másik orosz műkorcsolyázó olimpiai bajnok párost hívtak meg.

Megeszem a kalapomat

A vidékieknek azt mondták, hogy visszakapják a jegy árát, amikor Budapesten a Pljuscsenko rajongók ugyanezzel próbálkozták azt a választ kapták, hogy nem váltják vissza, hiszen megtartják az előadást, csak más fellépővel. Akik ugyanolyan értékű korcsolyázók mint a fent említett, úgyhogy örüljünk, hogy jön valaki helyette, mert azt is megtehették volna hogy nem jön, és kész. Az előadás napján a nézők azzal szembesültek, hogy a fél csarnok azt sem tudta, hogy Pljuscsenko nem lép fel, mert a beengedéskor erről nem szóltak egy szót sem. Állítólag a szervezőket a törvény csak egy sajtótájékoztatóra kötelezi, ennek eleget is tettek. Több néző még ott is próbálkozott jegyének visszaváltásával, de teljes elutasítás volt a válasz.

A Kings on Ice produkció már tavaly is sikert aratott az akkor fellépő Pljuscsenkóval, ennek hatására fogytak el az igen borsos árú jegyek (14 900 Ft, 9 900 Ft, 8 900 Ft, 6 500 Ft, 4 900 Ft). Edvin Marton játszik és korcsolyaművészek táncolnak a jégen. Az idei műsoron az első részben a szünetig senki nem korcsolyázott, többen bekiabáltak, hogy mikor lesz már korcsolya.

A szünetben az orosz korcsolyázó pár kijött kipróbálni a jeget, ám a nézők szeme láttára kiderült, hogy a jég gyakorlatilag összetákolt, és még nem teljesen kész, befagyott fél pocsolya, minden összeillesztésnél megakadtak.

A második részben végre volt valami korcsolya is,

bár a nézők addigra már nagyon dühösek voltak, többen hazamentek. Sebestyén Júlia is fellépett, de ugrani ő sem mert a jégen. Akik járnak ilyen jégshow-ra, tudják hogy a szereplők nem egy teljes értékű kűrt futnak, hanem egy könnyebb, művészi produkciót mutatnak be, de ez még annál is rosszabb volt. Látszott, hogy Sebestyén nem akar lesérülni.

Mire végre a legvégén kijött az orosz pár, akik egyperces csúszkálás után megálltak a jég közepén, és állva hallgatták végig Edvin Marton további szereplését. Meg sem mozdultak, nem vállalták ezen a jégen a fellépést.

Blamázs

Ilyen rossz hangulatú műsort még sosem láttam, kifelé a csarnokból többen próbáltak keresni valakit a szervezők közül, de senkit nem találtak. Konyhanyelven szólva egy nagy szar volt" - zárja D. Szilvia a részletes beszámolóját. A pórul jártak, akik főleg Pljuscsenko miatt vettek drágán jegyet, azóta is levelezésben állnak a szervezővel, akik szerintük a legnevetségesebb indokokkal hárítják a felelősséget, és eszük ágában sincsen őket kárpótolni, nemhogy visszafizetni a jegyet (a szervezők nyilatkozatát az alsó keretesben olvashatják).

Álom és gyönyör 2000

A Dream and Beauty 2000 Zrt. rendezvényszervező cég képviselője, Zentai György elismerte, hogy nem volt száz százalékos a produkció. Az körülbelül két hete derült ki, hogy Pljuscsenkó térdsérülése miatt nem tud fellépni Magyarországon, viszont szerintük azért sem volt akkora gond ez, mert maga helyett megszerezte az olimpiai bajnok korcsolyázó párt, Tatjana Totmjanyinát és Makszim Marinyint. „Amiatt, hogy nem Pljuscsenko lép fel, amúgy sem adtuk volna vissza a jegyárakat” – érvelt - „mivel ő az egész show-ban összesen öt percet táncolt volna”.

A szervező szerint azonban a problémák a jég miatt voltak, ami a show ideje alatt körülbelül 80 százalékosan volt kész, (azaz befagyva), ez pedig nem az ő, hanem az alvállalkozójuk hibája. A szünetben pedig a korcsolyázók kimentek a jégre kipróbálni, és úgy döntöttek, hogy korcsolyázható. Aztán végül mégis leálltak a műsor közben, amit a szervező valahol meg tudott érteni, mert a páros hölgy tagjának volt már komolyabb sérülése. De Zentai szerint nem mindenkinek jelentett problémát a jég tocsogós állaga, volt aki simán szaltózott rajta.

Az ügynökség mosta kezét, „Mi a magunk részéről megtettünk mindent, rengeteg pénzért kommunikáltuk, hogy nem lesz Pljuscsenko.” Zentai szerint Pljuscsenko az előlegbe kapott pénzt amúgy nem adta vissza, és a SYMA jegesítése is 3 millió forintba kerül áram nélkül. Tehát nehogy azt higgye valaki, hogy olyan jól jártak. A műsorra körülbelül 2200 fizetős jegy fogyott el – mondta.

Vitatható minőség

Zentai szerint a minőségen valóban lehet vitázni, de a produkció megtartásán nem. „Ha valakinek nem tetszik a műsor, az egy relatív dolog, azért nem jár vissza pénz” – mondta. „Hívtak már olyannal, hogy az Edvin Marton egy macskajancsi, meg hogy hamisan hegedül, de ha egy operában előadás közben reked be az énekes torka, azért sem jár vissza a pénz” – mondta még. „Tudtuk, hogy lesznek kellemetlenségeink, de azt nem, hogy az orosz pár nem fogja végig csinálni a kűrjét” – magyarázta. „Mi is be lettünk csapva, nem csak a közönség” – zárta mondanivalóját, majd hozzátette „feltéve hogyha becsapásnak vesszük, ami történt”.

Az ügynökség más szervezései: Zsuzsi és Katinka, Plasztik jég, Az Operaház Fantomja, Swing Ladiers, Rácz Gergő, Mystic, Zita hastáncosnő, Fool Moon, Majorettek. A Dream and Beauty amúgy a nemzetközi birkózószövetség kizárólagos marketingügynöke.

Somma

A szemtanúk szerint a rendezvényen részt vett Soma, a Mamagésa is, aki sajnos pont most ébredt rá arra a tudatra, hogy nem akar kritizálni semmit. Főleg a zenésztársait nem, és szeretne átállni szemlélődő üzemmódba a Megasztár után, ezért nem akart nyilatkozni a koncertről.

Edvin Martont, korábbi nevén Csűry Lajost is kerestük, de csak az üzenetrögzítője kapcsolt. Pedig járhatott volna rosszabbul is, mint például Mága Zoltán, akinek saját kétéves unokája törte szét a felbecsülhetetlen értékű mesterhegedűjét.

A szervezők közleménye

"Tisztelt....

A 2007. szeptember 1-jén megrendezett Kings on Ice produkcióval kapcsolatban elfogadjuk azt a kritikát, mely az orosz páros teljesítményére vonatkozik. Mindezeken felül, részünkről, mint a rendezők, minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy az esemény kifogástalanul megvalósulhasson.

Tekintettel arra, hogy mi a rendezői voltunk a produkciónak, és minden egyéb feltételt az alvállalkozóknak, és a fellépő művészeknek kellett teljesíteni, ezért annak minőségéért csak részben vállalhatunk felelősséget, amennyiben ezeket az alvállalkozókat és fellépő művészeket választottuk. Ennek ellenére a műsor teljes hosszúságában megtartásra került, és az orosz páros teljesítményét kivéve, mindenki a maximálisat nyújtotta a lehetőségekhez képest.

Azok, akik végignézték a műsort és az első bejelentést követően, a műsor megkezdése előtt nem hagyták el helyüket, hogy visszaváltsák a jegyüket, tekintettel a Ptk. 305 § -ra, jogtalanul óhajtják visszaigényelni a jegyeik árát. Sajnálattal kell közölnünk ezt a tényt, és természetesen mi is levontuk a konzekvenciát, amelynek alapján a jövőben más alvállalkozókat fogunk alkalmazni.

Budapest, 2007. szeptember 3. Tisztelettel: Dream&Beauty 2000 ZRt."

Bónusz videók: itt Edvin éppen ezt a koncertet promóciózza a Napkeltében:

Itt pedig pótolhatják Youtube-ról az elmaradt élményt, mert Bukarestben bezzeg sikerült tökéletesen megteremteni ezt az álomképet, amiben Edvin Marton hegedűjével kergeti Pljuscsenkót::