Isten, mellek, árdrágítás

2005.07.25. 17:20
Kolbász ezerért, viccből kifolyó belek és maga Isten. Olvassa el beszámolónkat a fesztiválról, ahol a Velvet riporternőjének százhúszezret ajánlott egy tizenkétfős férfitársaság, ha egy percre megszabadul a felsőruházatától.

"EFOTT-menü nyolcszáz" - hirdette a kedvezményes étkezési lehetőséget egy velencei vendéglő, innen tudtuk, hogy jó helyen járunk, de mivel egy nyamvadt tábla sem volt kirakva, ami jelezte volna, hogy merre haladjunk, közel egy órát autókáztunk a péntek délutánban a több évezredes múlttal rendelkező városban, mire megtaláltuk az egyetemisták és főiskolások találkozóhelyét. A nálunk jóval később, vonattal érkező ismerősök már a második sörüket és a becsempészett lengyel vodkát itták, amikor végre sikerült leparkolnunk a rendezvény közelében. Pedig esküszöm, nincs gond a tájékozódási képességeinkkel és átlagos intelligenciahányadossal bírunk.

Sátorszüzesség

A Quimby-koncert megtekintése után - ami egyébként remek volt - megpróbáltunk elvegyülni a szétcsúszott bölcsészlánymaradékok és szerencsés részegek között, akik, mármint az utóbbiak, úgy tudtak elesni, hogy egy csepp sör sem löttyent ki műanyagpoharaikból. "Ez sokkal jobb, mint a Sziget, érted? Barátságos, olyan családias az egész, érted? Két nap után már mindenki ismer mindenkit, érted? Szeretet van, érted, bazdmeg?" - magyarázott erősen illuminált állapotban Kozsót megszégyenítő szenvedéllyel egy egyetemista, mialatt az ezer forintért vásárolt kolbászt csócsáltam. Ha öt ember ül sokat egy asztal körül, ők is megismerik egymást, de ez attól még szintén csak ivás és időnkénti böfögés, gondoltam magamban, de értem, persze, motyogtam válaszképpen, majd elindultam a karaokesátor felé.


Kattintson a képekért!
Félúton jártam, amikor megállított egy srác "legénybúcsú" feliratú pólóban, és felajánlott százhúszezer forintot. "A barátunk nősül, és szeretnénk meglepni őt. Összedobtuk a pénzt, és csak annyit kell csinálnod, hogy leveszed a felsődet, mi körbeállunk, és egy percre megmutatod a melled" - mondta a tizenkét fős társaság szóvivője. Nem öltem meg azonnal, csak visszautasítottam a pénzt, pedig az egyik fiú bevetette a csodafegyvert is, közölte, hogy szép a szemem. Hajnalban aztán elvesztettem a sátorszüzességem. Életemben először feküdtem be egy sátorba aludni, és azt hiszem, utoljára. Göröngyös, koszos és kényelmetlen.

Popköltő, vizespoló

"Van kedved egy kicsit beszélgetni Istenről egy tea és keksz mellett?" - állított meg szombati felderítő utam során egy huszonéves. Kíváncsi természetű vagyok, ezért bementem a MeghallgatLak sátorba beszélgetni, de hamar vége lett, amikor egyszer csak azt állította, Isten beszél belőle. Átmentem inkább az elsősegélynyújtó sátorba, ahol két srác feküdt a földön, robbantás áldozatának maszkírozva, folyó belekkel, de csak viccből, itt tudtam meg, hogy "zsugorítani kell a kibelezetteket", és azonnal mentőt kell hívnom.

Este vizespólóversenyre látogattam, ahol mindenki székekre állva őrjöngött, ahogy a csajok öntötték a löttyöt, emiatt én nem láttam semmit, csak szaga volt a lelkesedésnek. Mindez Ákos koncertje után történt, lásd az idevágó elméleteket arról, hogy a popköltő önmagában a kultúrát képviseli, aminthogy rajongói is. Az ájdol rajongói egyébként annyira veszettek, hogy már két koncerttel hamarabb lefoglalják a helyeket, lehet, hogy utána a vizesbimbós baromságra is, mit lehet tudni. Az legalább nem blöff.

Előtte egyébként fellépett a másik kultúrlény is, a Hajós, aki valami okból fekete izompólót vett fel, amire inget húzott, és ez fájt, de az már annál inkább, hogy úgy zavarta le a koncertjét, mint akinek fáj a foga. A Hello, tourist! és a Zazie az ágyban, amit már évek óta nyomatnak, már tényleg uncsibb, mintha ő is vizet öntene magára, talán ha egy új lemezt csinálnának, vagy adnának minden rajongónak százhúszezret vagy tibicsokit... nem tudom.

És a többi

A kolléganő kalandjai alatt szombat este az Emil.Rulez! és Ákos koncertje mellett kínálkozó alternatív szórakozási lehetőségeket kerestük fel, mintegy testvériesen megosztozva a befogadandó élménymennyiségen. Mindenekelőtt a debreceni Skafunderz koncertjét, akik ritkás, de annál lelkesebb közönség előtt játszották fúvósokkal erősen megtámogatott ugrálós ska-punk zenéjüket kora este a kisszínpadon, ami valami különös tájtervezői megfontolásból mintha csak úgy srévizavég le lett volna hajítva az út mellé. Ezután a Globe Party Aréna nevű sátorban küzdöttünk a rendszerrel és a később váratlanul barátságossá való biztonsági őrökkel, akik szigorúan betartatták a fényképezésre vonatkozó teljesen logikátlan rendszabályokat. Ezt a sátrat egy cigarettagyár támogatta, emiatt csak tizennyolc év fölött lehetett belépni, és a rendezők ezt igen komolyan is vették, hiába bizonygatta bárki, hogy ő két hónap múlva lesz tizennyolc, a szabály az szabály.

Itt az összeszokott Tigris-PASO-Ladánybene 27 lineup csinált remek ugrálós-táncolós teltházat, annak ellenére, hogy a korhatár miatt a rajongók jelentős hányada a sátoron kívülre szorult. A cigisátor valami speciális mechanizmusból kifolyólag ráadásul benntartotta a füstöt és a párát, úgyhogy a szabad levegőn elhelyezett tojtojok minden egyes meglátogatása új örömöket tartogatott barátságos oxigénmolekulák formájában. Itt szerencsére, a fesztivál egyéb, látogatottabb helyeivel ellentétben csak félig voltak tele a műanyag vécék, tiszta Amerika. A Malacka és a Tahó az erős konkurencia (Ákos, illetve PASO) ellenére megtöltötte a kisszínpad előtt teret, ami csak részben tudható be annak, hogy lejárt szavatosságú posztereket osztogattak a megjelenteknek. Kora hajnalban Dj Bosi dancehallritmusaitól nagy nehezen elszakadva egy indulás előtti kajáláson, vagyis ahelyett húztuk föl magunkat, a Fehér Szarvas nevű kitelepült vendéglátóegység ugyanis teljesen rendjénvalónak tartotta, hogy 890 forintot kér egy darab sült pulykaszeletért. Plusz köret.

Szalai Balázs