Meghalt Elvis producere

2003.07.31. 10:12
Meghalt Sam Phillips zenei producer. Többek között Elvis Presley, Johnny Cash és Jerry Lee Lewis karrierjét is ő indította el.
Nyolcvan éves korában meghalt Sam Phillips. Az amerikai zene producer többek között Elvis Presley karrierjét is elindította.

Phillips Memphis-ben alapította első kiadóját, a Sun Records-ot, és 1954-ben elkészítették Presley első lemezét. Phillips producere volt még Johnny Cash-nek, Roy Orbisonnak és Jerry Lee Lewis-nak, útjára indítva ezzel a rock 'n roll nemzedéket.

A producer a St. Francis Kórházban hunyt el, a halálával kapcsolatos további részletek azonban nem ismertek. Korábban rádióbemondó és zenei tehetségkutató volt, majd 1952-ben létrehozta első vállalkozását, a Sun Records-ot, a mai legendás Sun Studio ősét. Amikor a fiatal Presley elment a stúdióba, hogy édesanyja születésnapjára felénekeljen két dalt, Phillips felfedezte a benne szunnyadó tehetséget, és azonnal szerződtette is. Presley első kislemeze 1954-ben jelent meg, That's All Right címmel. Négy lemez után Phillips, mint Elvis menedzsere eladta a szerződést - az akkori vezető lemezkiadónak - az RCA-nak 35 ezer dollárért.

Phillips-et 1986-ban beválasztották a Rock'n' Roll hírességek csarnokába.