Eminemet méltatta a Nobel-díjas költő

2003.07.01. 13:18
A detroiti rapper korunk John Lennonja, vélte az ír költő, Heaney egy egyetemi megnyitón. A professzor az elektromosságot is emlegette.
A Nobel-díjas költő, Seamus Heaney nagy közönség előtt méltatta Eminem művészetét. Az egyik legismertebb angolul író kortárs költő a Prince of Wales nyári egyetemének norwich-i megnyitóján ragadtatta magát arra, hogy kijelentse: az amerika énekes "elektromossággal töltötte fel generációját" fegyveres erőszakról, bandaháborúkról, nemi erőszakról és homoszexualitásról szóló, megrázó szövegeivel.

Seamus Heaney
Mikor a beszéd után a riporterek kérdőre vonták az egykor még Oxfordon is költészetet tanító professzort, hogy manapság ki az a művész, aki olyan hatással van korunkra, mint a 60-as, 70-es években Bob Dylan és John Lennon, Heaney csak annyit mondott: "Ez csakis Eminem lehet".

A 64. életévét taposó költő úgy vélte, a detroiti rapper művészetében "kitolta a lehetőségek határait". Majd szabatosan úgy fejezte be eszmefuttatását: "Elektromossággal töltötte fel generációját. Ezt azonban nem csak felforgató viselkedésével, hanem verbális energiái segítségével érte el."

A beszámolók viszont nem említik meg, hogy mit mondott Eminem a neves ír költőről.