Hatékonyabb Est Fm-et!

2002.03.06. 09:09
Több pénz vagy nagyobb hatékonyság segíthet a rádió gondjain. A rádiósok ultimátumára szerda délutánig válaszol a főszerkesztő. Cél a nagyobb hallgatottság, de nem minden áron.
Múlt hét kedden az Est Fm tizenkilenc munkatársa ultimátumot intézett az adó tulajdonosi testületéhez, amelyben a rádió anyagi támogatásának erősítését, továbbá technikai és humán fejlesztéseket kértek.

Egy, a neve elhallgatását kérő rádiós elkeseredettségük okai közt az alacsony fizetéseket, a nem megfelelő technikai hátteret és a feladataik nagyságához képest alacsony létszámot jelölte meg. Sérelmezett bizonyos főszerkesztői döntéseket is, amelyek szerinte kedvelt műsorok megszüntetéséhez és előnytelen szervezeti változtatásokhoz vezettek.

A protestálók március elsejét jelölték meg válaszadási határidőnek. Követeléseik elutasítása esetén a rádió gárdájának gerincét alkotó aláírók azonnali távozásukat helyezték kilátásba. Még a tulajdonosi testület válasza előtt, 28.-án benyújtotta felmondását a tiltakozók egyik tagja, dj. Arab, zenei szerkesztő.

Arabsanyi felmondása az Est Fm fórumán
Ezúton tudatom, hogy az EST RÁDIÓ KFT.-vel fennálló munkaviszonyomat 2002 március elsejétől megszűntnek nyilvánítom. Beosztásomat március 16.-ig - a zenei főszerkesztő megérkezéséig - számlaadás nélkül letöltöm.
Az EST FM rádió hónapok óta szakmai és morális mélyponton van. A kialakult helyzetért vezetők és beosztottak egyaránt - de nem egyenlő mértékben - felelősek. A rádiózás ugyanolyan mesterség, mint a cipész, a suszter vagy a varga. Lehet jól és rosszul csinálni. Ebben a munkahelyi légkörben nem lehet hitelesen, jól dolgozni. Ezért, kérem a fentiek tudomásul vételét.
Köszönet mindazoknak, akiknek köszönhetek! Mindenekelőtt a hallgatóknak! Jó rádiózást!
Budapest 2002. február 28. Csontó Sándor (Dj. Arab)
A rádiósokkal végül nem a tulajdonosi testület, hanem a főszerkesztő-programigazgató, az augusztusban kinevezett Csillag János és dr. Karl Dóra ügyvezető vették fel a kapcsolatot. Választ azonban csak szerdára tudtak ígérni.

Az ultimátum több mint húsz pontban foglalja össze a rádiósok követeléseit. Az Ördögi Roy néven ismert műsorvezető úgy fogalmazott: petíciójukkal fel akarták hívni a tulajdonosok figyelmét arra, hogy a rádió működtetése tőlük is folyamatos és aktív részvételt, adott esetben áldozatokat kíván. Konkrétan a fizetések emelését, technikai fejlesztéseket és új munkatársak felvételét kérték.

Roy elismerte, hogy Csillagnak - jelentős médiatapasztalatai ellenére - nehéz lehetett beilleszkedni az előző főszerkesztő - Pálinkás Szűcs Róbert - által felállított gárdába, hiszen az Est Fm nem "szokásos" médium. A rádió működését a "jó értelemben vett káosz" jellemzi - fogalmazott.

A megoldásokat latolgatva több rádiós, köztük Roy úgy véli, nem valószínű, hogy az elkövetkezőkben több pénz fog a rádió rendelkezésére állni. Elképzelhetőnek tartja viszont, hogy a "hatékonyság javításával" is áthidalhatóak lesznek a problémák. Ez utóbbi egybevág Csillag véleményével. Ő is a "feladatok átstrukturálásában", és a hatékonyabb üzemeltetésben látja a megoldást.

A főszerkesztő hangsúlyozta, hogy a jövő tervei között nem szerepel jelentős tartalmi változás, mivel nem szeretnének elfordulni a rádió másfél éves működése alatt kialakult, stabil hallgatótáboruktól. Ezt amúgy is csak ORTT pályázatuk módosításával tehetnék meg. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, fogalmazott, hogy az Est Fm kereskedelmi rádió, és jelenlegi helyzetében a hallgatottság növelése az elsődleges feladat. Mindenképpen fogyaszthatóbb rádiót szeretnének csinálni, amelyhez "javítani kell a zene-szöveg arányon".

Ördögi műsorvezető hasonló véleménynek adott hangot: "nem leszünk huszadik Roxy rádió." A népszerű rádiós bízik a mindkét fél számára pozitív végkifejletben, mivel, meglátása szerint a tulajdonosok hajlanak a megoldásra. Elkerülhetetlen lesz azonban néhány, a kereskedelmi rádiókban "kötelező elem" beépítése - mondta.

Míg a névtelenségben maradó rádiós szerda után egyéni alkukra és elbocsátásokra számít, Roy szerint a változások javítani fognak a helyzeten.