Tragédia Fatboy Slim buliján

2002.07.17. 13:10
Tragédiával végződött az a szombat éjjeli buli, amit a világhírű dj, filmzeneszerző, többszörös díjnyertes Fatboy Slim rendezett Brigthon tengerpartján.
A jó idő miatt, és mert a rendezvény ingyenes volt, a várt 65 ezer helyett 250 ezren gyűltek össze szombat este az angliai Brighton tengerpartján, ahol "Big Beach Boutique" címmel rendezett bulit a város szülöttjéből világhírű dj-vé avanzsált Fatboy Slim.

A tengerparti káoszban százan megsérültek, közülük 30 fiatalt a partiőrségnek kellett a tengeren kereszül kimentenie, mert a mentők nem fértek a tömeghez. Egy 25 éves ausztrál ápolónő, aki a buli alatt átesett a móló korlátján, kedden belehalt sérüléseibe. Egy középkorú férfi a helyszínen szívinfarktust kapott és meghalt.

A hatalmas tömeg miatt leállt a tömegközlekedés, a város szállodái pedig képtelenek voltak elszállásolni a váratlan, városban rekedt tömeget. Az éjjeli koncert után több ezren a parton aludtak, másnap pedig összesen 60 tonna szemetet takarítottek el a tenger mellől. A rendező-dj elmondása szerint 100 ezer fontot (kb. 38 millió forint) költött a takarításra, a BBC azonban úgy tudja, hogy ez az összeg fedezte a rendezvény lebonyolítását, miután a főszponzor visszalépett.

Fatboy Slim nyilatkozataiban "győzelemként" értékelte a bulit, amin előtte Midfield General és - a pénteken Kecelen játszó - John Digweed zenélt. Némileg árnyalva a pozitív képet, kijelentette, hogy amíg nem garantált a tökéletes biztonság, nem kezd neki hasonló vállalkozásnak. A rendőrség már kevésbé látja ilyen derűsen a történteket. Képviselőjük szerint a fiatalok féktelen magatartása is hozzájárult a szerencsétlenség beköveteztéhez.

Fatboy Slim, polgári nevén Norman Cook, bezsebelte már a legtöbb jelentős tánczenei díjat. Legutóbb az MTV díjkiosztóján kaszált a 'Weapon of Choice' című klippel. Kislemezei rendre a toplisták élére kerülnek. Filmzenék készítésében is részt vett már: a Charlie angyalaiban mixszel, a Moulen Rouge lemezen pedig saját hangjával szerepel.