Jackson mellét félmillió dollárra büntették

2004.09.08. 17:05
A döntés végleges: az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) határozata értelmében a CBS csatorna húsz tévéállomása összesen 550 ezer dollár büntetést köteles fizetni a februári amerikai futballdöntő szünetében történt incidens miatt.
A bizottság öt tagja múlt héten szavazott az ügyben és elfogadták a döntést, miszerint a húsz csatorna egyenként 27500 dollárt fizet a nagy port kavart mellbotrányért. A CBS többi, több mint 200 érdekeltsége megúszta a pénzbírságot.

Tekintse meg képeinket!

Mint azt az Index is megírta, Justin Timberlake azzal borzolta a kedélyeket, hogy az amerikai futballévad legnagyobb eseményének, a Super Bowlnak döntőjében élőadásban leszakította a vele duettet éneklő Janet Jackson ruháját. Előbukkant az énekesnő fémnapocskával átszúrt jobb melle és a százmillió békésen vacsorázgató amerikai egy emberként hördült föl.

Számos szülőket tömörítő és jogalkotó szervezet élesen bírálta a frivol adást, az FCC, az 'amerikai ORTT' pedig azonnal vizsgálatot rendelt el. A múlt heti ülésen a döntéshozók abban egyetértettek, hogy a CBS tulajdonában lévő húsz csatornát pénzbírságra ítélik, de olyan is volt, aki még több CBS leányvállalatot büntetett volna meg a februári botrány miatt.

Dana McClintock, a CBS szóvivője kijelentette: "Sajnáljuk, hogy kipattant a botrány és elnézést is kértünk a nézőktől. Ennek ellenére továbbra is az véleményünk, hogy a Super Bowl közvetítése alatt nem történt semmi közszeméremsértő."

Annak idején mind a CBS, mind a döntő szünetében sugárzott műsor gyártója, az MTV úgy nyilatkozott, hogy nem volt tudomásuk arról, milyen meglepetést tartogatott a nézők számára Jackson és Timberlake. Ez sem hatotta meg a cenzorokat, akik azzal érveltek, hogy a botrányt megakadályozhatták volna egy különleges lejátszási technikával, ami az 'élő' adást öt másodperces késéssel sugározta volna a százmillió nézőnek. Az FCC szerint ezt a CBS elmulasztotta, így az ő hibájuk, hogy az amerikai gyermekek minden különösebb akadály nélkül gyönyörködhettek Janet fémnapocskás mellében.