Meghalt Ibrahim Ferrer

2005.08.07. 14:54
A Buena Vista Social Club legfiatalabb tagját hetvennyolc évesen érte a halál egy havannai kórházban.

Elhunyt vasárnap Havannában Ibrahim Ferrer, kubai énekes, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja.

Halálhírét özvegye közölte a sajtóval. A 78 éves művész a havannai központi sebészeti klinikán halt meg, gyomorpanaszokkal vitték be néhány napja. Ferrer nemrég tért vissza Kubába egy európai koncertkörútról, amelynek állomásaként május 27-én és 28-án Budapesten is fellépett a Művészetek Palotájában.

Az idős kubai művész az utóbbi években gyakran látogatott Magyarországra, tavaly áprilisban az Arénában adott nagysikerű koncertet, 2003-ban tizennégyezer néző előtt lépett fel a Sziget Fesztiválon.

Cipőpucolóból világsztár

#alt#
Ibrahim Ferrer

Ibrahim Ferrer a hivatalos élettörténet szerint az ötvenes években cipőpucolóként dolgozott Havannában, sőt alkalmanként mogyoróárusként kereste a kenyerét. Az ötvenes évek végétől azonban már a felkapott Orquestra Chepin-Coven, majd a Los Bocucos együttes énekese lett, és dalaival még a Szovjetunióba is eljutott. Harminc évet töltött az együttesben, de sohasem lépett elő szólóénekessé. 1991-ben nyugdíjazta magát.

Öt évvel később Ry Cooder gitáros és producer talált rá, amikor boleróénekest keresett a Wim Wenders Buena Vista Social Club című filmjéhez. Ferrer lett az afrokubai zenét játszó nyugdíjasklub egyik legfiatalabb tagja (azért a zenekarban voltak nála fiatalabbak), és az amerikai filmrendező dokumentumfilmje nyomán nemsokára saját szólólemezét is kiadhatta.

Az 1999-ben megjelent első szólóalbumot még hat követte, és közben a Buena Vista Social Clubbal is elkészített jó néhány felvételt, több lemez elkészítésében vendégművészként vállalt szerepet.

A Buena Vista Social Club hegedűse, Pedro Depestre 2001-ben egy szóló után, a színpadon halt meg szívrohamban, de a nyugdíjasklub tagjai közül már nem él Compay Segundo, az együttes énekese és klarinétosa sem, ő 2003-ban halt meg vesefertőzésben, és 2003 decemberében elhunyt a zenekar zongoristája, Ruben Gonzalez is.

A Buena Vista Social Club lemezein is játszó Manuel Guaijro Mirabal viszont augusztus 16-án, vasárnap este háromnegyed nyolckor fellép a Sziget világzenei nagyszínpadán.