A megrontásért kitiltott zenész visszatér a tett színhelyére

2003.01.08. 12:31
Fiatalkorúak veszélyeztetése miatt kétszer is kiutasították Kambodzsából Gary Glitter rockzenészt. Nyolc napra ugyanis bárki kérdés nélkül beléphet az országba.
Gary Glittert, a felháborító frizurájú rockzenészt kétnapos börtönbüntetésének letöltése után kiutasították Kambodzsából. A hírt megerősítette az ország külügyminisztériuma is, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy a Nagy-Britanniában gyermekpornó letöltésért már elítélt zenész ellen miért indítottak eljárást.

A BBC hírei szerint az ügy hátterében ezúttal is fiatalkorú - egy fiatal fiú - szexuális zaklatása állt. Gary Glitter ügyvédje azonban vitatta a kiutasítás jogosságát.

Stephen Jakobi, az ügy jogi hátterét vizsgáló szerv munkatársa bizonytalanságának adott hangot: "Nehéz egy másik ország kiutasítási ügyeit megítélni." Tárgyilagosan hozzátette: "Még ennél is nehezebb megkövetelni a megfelelő jogi ügymenetet, tekintettel Kambodzsa jogi rendszerére."

Annyi azonban bizonyos, hogy Gary Glittert, akit egyébként Paul Francis Gaddnek hívnak, 1999-ben négy hónapra már elítélték Nagy-Britanniában, internetes gyermekpornó letöltése miatt. Tudott továbbá, hogy Kambodzsa - Bosznia és Thaiföld mellett - a gyermekprostitúció egyik melegágya.

Nyolc napon belül

A muzsikus ügyének furcsasága, hogy májusban egyszer már kiutasították őt az ázsiai országból. Bár ekkor még semmilyen bűncselekménnyel nem vádolták, a nőügyi miniszter, Mu Sochua távozásra szólította fel Glittert , mivel jelenléte véleménye szerint rombolja az országáról kialakított nemzetközi képet.

Ezután Kambodzsa miniszterelnök-helyettesének kérésére egyenesen a belügyminiszter kérte Glittert a mielőbbi távozásra, hogy ezzel segítse elő "gyermekeink jólétét".

Glitter, Kambodzsa törvényeinek egy kiskapuja révén azonban - változatlan frizurával - visszatérhetett az országba. A World Vision nemzetközi csoport felhívta a figyelmet arra, hogy a kiutasított személyek ezen jogi kibúvó révén bármikor beléphetnek az országba, ha ott tartózkodásuk ideje nem haladja meg a nyolc napot. A szervezet felszólította Kambodzsa kormányát a kiskapu megszüntetésére. "Felháborító, hogy szexuális zaklatásért elítélt személyeknek, ha nyolc napnál rövidebb időre érkeznek az országba, nem kell beszámolniuk arról, hogy miért és hova utaznak" - nyilatkozták.