Független filmes díj a megboldogult Beatles-tagnak

2002.10.28. 11:33
Monthy Python-filmek gyártásáért, az angol független film melletti elkötelezettségéért posztumusz filmes díjat kap George Harrison
Életműdíjat szavazott meg az Angol Független Filmes Bizottság (BIFA) George Harrisonnak, a legendás Beatles zenekar hajdani tagjának. A múlt év novemberében rákban elhunyt Harrisonnak ez már a második posztumusz elismerése. Ezúttal hosszú évek független filmes tevékenységért érdemesült a BIFA öt évvel ezelőtt alapított díjára.

Harrison egy rajongó ábrázolásában
Filmes cége, a Handmade nagyban hozzájárult az angol független film 1970 és 1980 közötti felvirágzásához. A Handmade közreműködésével készült például a Monthy Python csoport legendás Brian élete című filmje, amelyet más társaságok, félve a közvélemény felháborodásától, sorra visszautasítottak.

"A legmegfelelőbb személy kapta a díjat." - mondta a BIFA alapítója Elliot Grove - "Hitt az angol filmgyártásban, abban az időben is, amikor mások inkább kivonultak erről a területről."

Harrison a Beatles feloszlása után, 1970-ben kezdett komolyan foglalkozni filmmel. A Handmade-et 1979-ben alapította Dennis O'Briennel. A társaság Brian életén túl számos sikeres filmet készített, mint például a szintén Monthy Python által jegyzett Időbanditákat, a Magánpraxist (Michael Palin főszereplésével) vagy a Hosszú nagypénteket. Harrison - a csökkenő bevételek miatt - 1994-ben vált meg cégétől, 5 millió fontért cserébe.

A BIFA élő személyiségeket is kitüntet majd szerdai díjátadóján. Ewan McGregor a Variety UK Personality Award nevezetű díjat veheti majd át.