Elmosta a vihar a Glastonbury fesztivált

2005.06.24. 18:06
A világ legnagyobb rockfesztiválja péntek délelőtt indult volna a White Stripes koncertjével, de a hirtelen feltámadt vihar miatt el kellett halasztani a kezdést. A víz több száz sátrat vitt el, a BBC közvetítő állomását elöntötte egy megáradt patak, és több rendőrlovat is ki kellett menekíteni.

A glastonburyi rockfesztivál 35 éves történetének egyik legnagyobb vihara mosta el az idei rendezvény pénteki nyitónapját. A fesztivál, amelynek 1970 óta egy délnyugat-angliai magánfarm ad otthont, péntek délelőtt indult volna a White Stripes koncertjével, de a 37 fokos kánikulának véget vető özönvíz szinte percnyi pontossággal érkezett a világ legnagyobb, kilenc színpadon zajló rockfesztiváljának kezdetére.

Odaveszett sátrak

Pénteken már 110 ezren várták a vasárnapig tartó koncertsorozat kezdetét a glastonburyi mezőn; sokan már napok óta ott sátraznak. A vihar azonban először a sátrakat mosta el; ezekből több száz veszett oda a lezúduló felhőszakadásban.

A zivatart elektromos vihar is kísérte, amely nem kímélte a távközlési és áramszolgáltató berendezéseket sem. Villám csapott a BBC 1 rádió átjátszó oszlopába, a közvetítő állomást pedig elöntötte egy patak, amely kilépett medréből, így pénteken a BBC helyi stúdiója átmenetileg elnémult. Megszűnt egy időre a színpadok áramellátása is. A fesztiválra kitelepült rendőri egység lovai közül is ki kellett menekíteni néhányat az elöntött istállóból.

Az eredetileg délelőttre tervezett nyitást elhalasztották, de a szervezők felhívásban kérték a rajongókat, hogy nyugodtan maradjanak, illetve jöjjenek Glastonburybe, mert a romeltakarítás után a rendezvény zavartalanul el fog kezdődni.