'Nyolc számjegyű bukta' a Gluglu fesztiválon

2004.06.24. 11:50
Hatalmas veszteséget produkált a világsztárokat felvonultató elektronikus zenei fesztivál. A lázadó technikusokat Gerendai Károly, a Sziget főszervezője tartotta a helyszínen, és az Aquaréna is szigetes kölcsön segítségével nyitott ki. A Gluglu és a Cinetrip atyja, Laki közben nemzetközi utazófesztivállá alakítaná a rendezvényt, mert nyugaton minden jobb.
"Nyolc számjegyű bukta volt a buli" - mondta a hétvégi, elektronikus zenei sztárokat felvonultató Gluglu fesztivál szervezője. A nemzetközi szintéren is népszerű, a Rudas fürdőben rendezett Cinetrip-bulik ötletgazdájaként elhíresült Laki az információnk szerint ötvenmilliós veszteség ellenére sem tűnt pesszimistának.

Bár a kétnapos, az Aquaréna nevű csúszdakomplexumban tartott fesztivál veszteséges lett, L. Laki László szerint a nemzetközi trendek azt bizonyítják, hogy van jövője az ilyen jellegű rendezvényeknek. A Gluglut ezért nem egyszeri eseménynek tervezik, de lehet, hogy a fesztivált jövőre valamelyik nyugat-európai országban rendezik majd.

Bizakodásra ad okot, hogy a teljesen még ki nem fizetett technikai személyzet a veszteséges buli után "megsimogatta" a szervezők "buksiját", mondván, hogy lesz ez azért jobb is.

Ezzel szemben a Sziget fesztivál veterán főszervezője, Gerendai Károly úgy vélte, a drága nemzetközi sztárokat felvonultató, de mégis rétegzenei rendezvénynek számító eseménynek itthon "gazdaságilag nincs realitása". Gerendai buksisimogatásra ugyan nem emlékszik, arra viszont igen, hogy a fesztivál közben a technikusok felszerelésükkel együtt távozni akartak, és az elégedetlenkedőket ő maga csitította le. Sőt, az aquapark igénybevételéhez szükséges összeg is a Szigettől származik.

Szponzorok nélkül

Az információink szerint 100 millió forint feletti költségvetésű, több mint hatvan fellépőt, köztük világsztárokat is felvonultató bulit az előzetes tervek szerint a szponzoroktól befolyó összegek tették volna nyereségessé. A támogatók azonban már a szervezés fázisában visszaléptek, egyikük például alig két hónappal a fesztivál előtt mondta le a támogatást, amikor már aláírták a szerződést a fellépőkkel, kifizették az előlegeket, és ment a hirdetés az MTV-ben, számolt be az előzményekről L. Laki László.

Az egyetlen megmaradt támogató ötödére csökkentette a fesztiválnak folyósított összeget. A Gluglu így a szervező Futurama Kft. három tagjának, Szabó Eszternek, a Felhőként emlegetett Balogh Györgynek és Lakinak a magánbefektetéseiből, továbbá baráti és jelzálogkölcsönökből állt fel, tudtuk meg.

Laki szerint nem lett volna veszteséges a buli, ha a tervezett tíz-tizenötezer ember helyett, az eső miatt nem csak nyolcezer vesz jegyet, jobb a büfé, és így többen vásárolnak, továbbá nem merülnek fel az utolsó pillanatban előre nem látható, de nem részletezett költségek.

Buksik és parák

Laki egy válságmenedzser határozottságával vázolta a bukás utáni időszak teendőit: "átütemezéseket kell alkalmaznunk", mert "most konszolidáljuk a tartozásokat". A kiutat a vállalkozásba bevont befektetői tőke jelenti majd. Laki konkrétumokról nem számolhatott még be, de úgy vélte, a 2005-ös Gluglu fesztivál már a befektetők segítségével valósul meg.

Víz alatt
Nézze meg a partin készült fotóinkat
"Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem biztos, hogyan és miből fizetik ki a tartozásokat?" - térünk vissza kérdésünkkel a jelenbe, mire a szervező töretlen optimizmussal felvillantott néhány előző partit, amelyek közül nem mind volt nyereséges, de végül csak sikerült rendezni az ügyeket.

Laki a nyolcszámjegyűként emlegetett hiány ellenére is bizakodik, különösen, hogy a teljesen még ki nem fizetett stáb is jóindulatáról biztosította őt. "Simogatták a buksinkat, és mondták, hogy nincs para" - idézte fel a hétvégét a szervező.

A Sziget főszervezője viszont arról számolt be az Indexnek, hogy a technikai stáb a fesztivál második napján ki akart szállni a buliból, mivel úgy értesültek, hogy nincs meg a rendezvény anyagi fedezete.

Lázadás az aquaparkban

Gerendai Károly, aki a Szigeten maga is alkalmazza a Glugluról távozni kívánók egy részét, azzal bírta maradásra az elégedetlenkedőket, hogy rámutatott, a pénzt biztosan nem kapják meg, ha magára hagyják a fesztivált. Amennyiben viszont jól sikerül, van esély, hogy később kompenzálják őket. A Gluglu helyszínéül szolgáló Aquaréna a második napon csak azután nyitotta ki a kapuit, hogy a Sziget Kft. átutalta az összeget, amelyet Lakiék az augusztusi fesztivál Cinetrip-sátrának programszervezéséhez kapnak.

Laki ugyanakkor cáfolta, hogy lázadás tört volna ki. Szerinte egyetlen alvállakozó elégedetlenkedett, de őt a többiek leállították.

Gerendai mindazonáltal elégedetten nyilatkozott magáról a fesztiválról. Jónak tartotta a zenei felhozatalt és a szervezést, csakúgy, mint az Index Elektronikuszenei és Fesztivál Tesztcsoportja. Teamünk becslése szerint a közönség száma azonban az igényes program ellenére sem lehetett több öt-hatezernél a két napon.

Nem a partik országa?

Kiderült, hogy Gerendai maga is gondolkozott hasonló jellegű programon, de nem látta biztosítva egy ilyen vállalkozás megtérülését. Gyorselemzése szerint ez a műfaj nem vonz akkora tömeget, hogy jelentős szponzori pénzeket lehessen vele megmozgatni. Ráadásul az Aquaréna területileg sem túl nagy. "A szponzorok viszont a tömegre mennek" - jegyezte meg a sokat látott szervező.

A támogatások nélkül azonban nem lehet partit szervezni, mert az így kalkulált jegyárat nem bírja el a magyar közönség. Egy ilyen rendezvény Magyarországon sajnos nem életképes, summázta végül Gerendai.

Szép, új fesztivál

Úgy tűnik, így látja Laki is, aki a Gluglut utazófesztiválként működtetné. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jövőre Német- vagy Franciaországban rendezik meg a bulit. Nyugat-Európában ugyanis nagyobb a közönség, támogatóbb az adórendszer, és a szponzorok is könnyebben meggyőzhetők.

"Németországban akár harmincezres fesztivál is szervezhető" - látta a szebb új jövőt a partiszervező. Reménykedésre ad okot, hogy információi szerint a közönség harminc százalékát az első partin is külföldiek tették ki.

A tervek kidolgozottak, úgyhogy most már csak azokat a befektetőket kell megtalálni, akik látnak akkora fantáziát a Gluglu brandben, hogy pénzt fektessenek bele. Mindezt Gerendai Károly is reméli, hiszen - mivel a szervezők a pénzt előre elköltötték - valamiből össze kell állítani a szigetes Cinetrip-sátor programját is.