Savfürdő és bigbeat Mogyoródon

2004.06.03. 11:05
Június 18-19-én kétnapos összelektronikai zenei fesztivál teszi próbára a partiarcok állóképességét a mogyoródi Aquarénában. A fellépők között a Chemical Brothers, a Groove Armada, Darren Emerson és a Hybrid, és ezalatt még pancsolni is lehet.
Elektronikus zenei fesztivált szervezni hálás feladat, lévén Magyarországon elvétve akad konkurencia (talán a Mayday és a keceli Eastern Exposure sorolható ebbe a kategóriába), a közönség pedig kiéhezve várja a "nagy öregek" és a friss arcok egésznapos veretését.

A Gluglu-fesztivál a főváros közelében található mogyoródi Aquarénában talált otthonra. A fesztivál egyik főszervezője, Laki új projektjével megmaradt a jól bevált víznél, hiszen a Rudasban tartott pancsolós bulijai messzi földön népszerűek. A fürdőpark egész területét beborító happening négy színpadon és az ezek között húzódó vízalapú szórakoztatóipari egységek opcionális igénybevételével zajlik majd.

A zenei felhozatal az idei nyár egyik legimpozánsabb szelekciója a régióban, mégis kissé homogén, néhány komolyabb irányzatot (szinte) teljességgel hanyagolva (pl. drum and bass, psy trance, hiphop) alakult. Az örökké tartó házibuliknak és nemkülönben a Cha-cha-cha rezidens dj-inek köszönhetően a magyar szívekben továbbélő bigbeat szerelmesei és az azóta szintén mainstream közönséggé vált breakerek, kicsiny, de lelkes csapata is megkapja a magáét.

Tánczene a javából

A nagyszínpad műsorát pénteken a hiphop hazai csillagai, Mango és MC Sena nyitják, duójukat a bigbeat-érában feltűnt Dub Pistols követi, feltehetőleg legjobb slágereikből válogatva egy csokorral, élőben. A Groove Armada szintén élő zenekarral megtámogatott fellépését még megelőzi az 1998-ban üstökösként feltűnt, majd hamarosan köddé vált Propellerheads dj-je Will White.

A Futureboogie-névre keresztelt, gyakorlatilag színtiszta break színpadon hazai kiválóságaink mellett az alig egy hónapja itt járt, digitális mixeiről ismert DJ Hyper és a rendszeresen hazánkba látogató Freq Nasty ezúttal Video Nasty Experience névre keresztelt saját vizuállal turbózott szettel szórakoztatja a nagyérdeműt. A harmadik színpadon a hazai proghouse és vidéke táncoltat, plusz egy Lexicon Avenue, aki lemaradt volna korábbi pesti bulijaikról, az most elcsípheti.

Fesztiváloid-hangulat

A szombati nap ígérkezik a bemelegítés után a valódi fesztiválnak. A nagyszínpadon nyolckor az ezoterikus tánczene éllovasa, a Banco de Gaia zenekara koncertezik. A folytatásban fokozatosan csökken az ezotéria az elektronika javára: a progresszív break/house vonalról a hazai partikról régóta hiányolt Hybrid csavargatja számait élőben. Az őket követő hazai Amb-Raster páros immár harmadik éve boldogítja a brékerek szívét sötét, ámde táncoltatós, szintén élőben variált muzsikájukkal. Az est fénypontja a Chemical Brothers-performansz, ahol az összes klasszikus MTV-sláger felcsendül majd, mindegyik testreszabott, házi vizuállal.

Brékszínpadon Adam Freeland távolmaradása miatt régi haverja, a szintén alacsony növésű Tayo fogja remélhetőleg tavaly nyári szettjéhez hasonlóan szétsavazni az óvatlan közönség tudathorizontját. Aki az ezt követő Marcel live szettet is jól tűri, ajándékba kapja a Plump DJs kicsattanóan vidám (értsd: bebaszós) zenéit. Szombatra a progiszínpad is összekapja magát: az ex-Underworld-ös Darren Emerson és labelhaverja Paul Jackson osztja a négynegyedeked reggelig.

A kétnapos jeggyel (elővételben 15.000 ft) péntek déltől vasárnap reggel hatig lehet az Aquarénában zúzni, a napijegyekkel (elővételben 7/9, helyszínen 8/10 ezer ft) szombaton 10-től lehet bejutni. Partibuszok a Nyugatiról indulnak, de a hely megközelíthető az Örsről induló hévvel is. A buli után vasárnap 6-tól délig ingyenes afterparti lesz a parkoló melletti autósmoziban, a fürdő mellett amúgy kempingezni is lehet.