Karel Gott a földre száll

2005.10.02. 12:25
Hazánkba látogatott a cseh könnyűzene évtizedek óta legismertebb képviselője, a harmincszoros Arany Csalogány-díjas Karel Gott, hogy énekeljen az újbudai sörfesztiválon. Transzcendens élmény, egy különös Demszky-vallomás és Lady Carneval, kétszer is.

Teljesen váratlanul Karel Gott adta meg nekem azt az élményt, egy XI. kerületi parkolóban, az Obi mellett, ami eddig talán csak Slashnek sikerült félig-meddig, nevezetesen a transzcendens pillanatot, amikor az ember agyában az archetípusokat tároló ősi területek és az éppen tapasztalt valóságot kezelő neuronok egymás felé nyúlnak és fényesen felszikráznak. Magyarul amikor istenigazából tudatosul, hogy az a Karel Gott, akinek a neve már-már köznevesült a magyarban, Kelet Sinatrája, a cseh Korda György, a harmincszoros Arany Csalogány, az, aki a Maja, a méhecske főcímdalát énekli, az emberek hétköznapi világától elemelkedni látszó legendás, sőt misztikus figura valódi, itt áll tőlem három méterre, és éppen a haját simítja a halántékára.

Aki elintézte Karel Gottot


Kattintson a képekért!

Karel Gott az újbudai Savoya Park nevű pláza parkolójában rendezett sörfesztivál sztárvendégeként érkezett Magyarországra, hogy szombat este rövid műsort adjon, és hogy megnyissa a festményeiből rendezett tárlatot. (És ha már erre járt, pénteken fellépett a Balatonon is valahol, legalábbis a honlapja szerint, mert erről a koncertről semmit nem lehetett hallani.) Az eseményen részt vett a XI. kerületi polgármester, a főpolgármester, illetve a kerület "testvérvárosának", Prága V. kerületének polgármestere is. Utóbbiről annyit tudunk meg, hogy "ő intézte el Karel Gottot". Demszky, aki még odakint biztosította Gottot afelől, hogy ennyi idősen ő is így szeretne majd kinézni, rövid köszöntőt mond, illetve sajnálatát fejezi ki, hogy a nosztalgiavillamosnak, amin az énekest hozni akarták, az utolsó pillanatban eltört az áramszedője. Ezután szeretettel fogadjuk a színpadon Karel Gottot.

"Jó estét kívánok, Gott Karcsi vagyok" - köszön a 66 éves sztár, aztán egy "Let's go"-val bele is csap. "More orchestra" - veteti kissé hangosabbra a kíséretet, az orchestra ez esetben egy cd, Karel Gott egyedül áll a színpadon mogyoróbarna bőröltönyében, színben passzoló, aranycsatos övvel. A második szám, a Great Pretender előtt hosszabban, magyarul üdvözli a közönséget, melynek méretén egyébként láthatóan kellemesen meglepődött. "Jó estét kívánok! Örülök annak, hogy hosszú idő után ismét találkozunk, ebben a csodálatos Duna-menti városban, és hogy énekelhetek önöknek." Kétezer ember tapsol és éljenez. Hálásan fogadják az itthon teljesen ismeretlen, német nyelvű Nie Mehr Bolero című számot is, és a következőt is, amibe latinos diszkóelemek is vegyülnek, és amit valamiért félig németül, félig csehül énekel.

Csak slágerek

Innentől azonban csak ismert slágerek jönnek: a Tom Jones-féle Sex Bomb pumpálós diszkóverzióban, csehül, a refrén azonban "sex bomb" helyett "James Bond", az Only You, a Pretty Woman és igen, a Lady Carneval, amit sokan együtt is énekelnek a sztárral, a cseh részeknél halandzsázva. A nem szigorúan cseh részek, tehát a lalalázás és a "Lady Carneval" viszont mindenkinek jól megy. Karel Gott itt megpróbál egy csaknem negyven éves beidegződést kinevelni a közönségből, miszerint nem "lallala-lala-lallala-lala-la" van a szövegben, hanem "lallala-lala-lallala-lala-li". Amennyire hallottuk, néhány lelket sikerül megmentenie.

Eddig tartott a koncert, de még vissza lehet tapsolni az előadóművészt. A ráadásszámba kis hiba csúszik: a cédés alapon valamiért rajta van az ének is, ezért Karel Gott most saját magával énekel duettet, de negyvenöt év szakmai tapasztalattal az ilyesmit könnyedén meg lehet oldani. Ekkor eszébe jut, hogy valaha tudott egy magyar népdalt: elénekel hat sort a Csak egy kislány van a világon-ból, a folytatást közönségre bízza, de a közönség nem tudja folytatni. Úgyhogy inkább Lady Carneval még egyszer, ezúttal kicsit más, brazil dobos alappal. Ahogy vége, egy szőke lány megy fel virágcsokorral a színpadra, Karel Gott kezébe nyomja, majd levezeti a művészt.

A primer rajongói korosztály a sátor oldala felé húz, hátha még megláthatják Karelt, a fiatalabbak pedig elégedett arccal beállnak a sörcsaphoz a sorba, és gondolatban kipipálják a 101 dolog, amit meg kell tennem, mielőtt meghalok-listájuk vonatkozó, "Karel Gottot látni élőben" pontját.

Jézus gitárral


Kattintson a képekért!

A tömeg szétszéled, mi átsétálunk a bevásárlóközpontba, hogy megnézzük az énekes festményeit, melyek az Asia büfével, a Sushi gyorsétteremmel és a Gardenia szír-libanoni-török étteremmel szemközti falon vannak kiállítva. A biztonsági őr azt mondja, hogy a délutáni megnyitó óta legalább ezren megnézték már a képeket. Gott körülbelül negyven képet festett eddig, és ezt a hobbiját barátnőjével, Ivana Macháčkovával is megosztja. A büfésorra csak reprodukciókat akasztgattak persze ki, az eredetik, mint megtudjuk, "szétszórtan találhatók meg az egész világon", a művész csak keveset tart meg.

Az impresszionista hatásokat mutató képek többsége az énekes hivatalos oldalán, a Karelgott.com-on megtekinthető, itt csak három kedvencünket emelnénk ki. Az 1987-ben készült Szalonforradalmár Lenint ábrázolja két feslett hölgy társágában egy kávéház teraszán, a Csodálat és irigység-en Jézus látható dzsesszgitárral, a Lelkes Pavarotti főalakja pedig maga Gott, akiért a címszereplő operaénekes mint a közönség egy tagja lelkesedik. A legtöbb Karel Gott-festményt egyébként impresszárója, Frantisek Janeček birtokolja, akinek a sztár jeles alkalmakkor szokott képeiből egyet-egyet ajándékozni, vagy ritkán jelképes összegért eladni. És ami egy művésznek a legjobb visszajelzés: képeit már hamisítják is, nemrégiben ugyanis felhívta őt egy műkereskedő, hogy igazolja egy neki tulajdonított festmény eredetiségét, amiről így kiderült, hogy hamis.

Reprókat itt sajnos nem lehet beszerezni, pedig egy kisméretű Dürgés zenével-t el tudnék képzelni az íróasztalomon. A csalódottság márpedig punkzenét kíván, így a tűzijáték megtekintése után átmegyünk a Gödörbe, további klasszikusokat hallgatni.