Ray Charlesé a 47. Grammy-gála

2005.02.14. 13:35
Ray Charles Genius Loves Company című posztumusz duett-albuma nyerte a 47. Grammy-díj három legfontosabb elismerése közül az év felvétele és az év albuma díjakat.
Az Oscar-díjnak megfelelő zenei elismeréseket közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban adták át Los Angelesben, a Staples Centerben.

Ray Charles nyertes albuma
Ray Charles nyertes albuma

A legtöbb díjat - nyolcat - Ray Charles posztumusz albuma, a Genius Loves Company nyerte el. A legendás zenész tavaly júniusban hunyt el, hetvenhárom éves volt. Négy díjat nyert Alicia Keys, a legjobb dalnak járó elismerést pedig John Mayer vehette át Daughters című szerzeményéért - ő lett a legjobb férfielőadó a popkategóriában.

A U2 együttes mindhárom jelölését díjra váltotta: Vertigo című daláért övék lett a legjobb rockdalért, a legjobb rockteljesítményért, valamint a legjobb videóklipért járó elismerés.

Rod Stewart első Grammyje

Három díj jutott Usher rhythm and blues és rapénekesnek, kettő pedig a tíz jelöléssel induló másik rappernek, Kanye Westnek. Az év felfedezettje a Maroon5 együttes. Szólóban is szaporította Grammyjeinek számát Norah Jones, a többszörös nyertes énekesnő is. A nyáron Magyarországon koncertező Rod Stewart élete első Grammy-díját nyerte Stardust... The Great American Songbook III című albumáért.

A rock műfaj egyik nyertese Bruce Springsteen. A metal kategória díját a Motörhead, a hard rockét a Velvet Revolver lemeze nyerte el. Díjazott lett rap kategóriában a januárban Budapesten járt Black Eyed Peas együttes. Sok év után kapott két díjat is Prince Musicology című albuma a hagyományos rhythm and blues műfajban. A country legjobb énekesnője Gretchen Wilson, énekese Tim McGraw lett. A jazz díjazottjai között van Nancy Wilson és Herbie Hancock.

Britney Spears, Bill Clinton

Britney Spears sem távozik üres kézzel: a dance kategóriában kapott díjat. A Green Day American Idiot című lemeze hat jelölés után elnyerte a rock albumának járó kitüntetést.

A díjazottak között van Bill Clinton, volt amerikai elnök, aki Életem (My Life) című életrajzának lemezváltozatáért kapta a Grammyt. A hagyományos blues kategóriában Etta James, a kortárs blueslemezek versenyében pedig Keb Mo nyert.

A Grammy-díjakat 107 kategóriában, több mint félezer jelölt közül - szakemberek véleménye alapján - választotta ki a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) a 2003. október 1-je és 2004. szeptember 30-a között megjelent lemezekből.