Natália
-3 °C
8 °C

Tarolt a U2 a Grammy-díjátadón

2006.02.09. 10:17
Mariah Carey és Kanye West nyolc-nyolc jelöléssel vágtak neki a 48. Grammy-díjátadónak, de csak hármat-hármat vihettek haza, a U2 viszont öt kategóriában is díjazott lett. A 64 éves Paul McCartney most először lépett föl a Grammyn.

A U2 dominálta a negyvennyolcadik Grammy-díjátadót, olyan esélyeseket háttérbe szorítva, mint Mariah Carey vagy Kanye West. Ők kapták a legjobb albumért (How to Dismantle an Atomic Bomb) és a legjobb dalért (Sometimes You Can't Make It on Your Own) járó díjat is. Bono, a zenekar énekese az elismerés átvételekor elmondta: mind a dalt, mind magát az albumot elhunyt édesapjának ajánlotta. A U2 nyerte a legjobb rockszámért, a legjobb rockalbumért és a legjobb zenekari rockprodukcióért járó díjat is. Steve Lillywhite, a lemez producere pedig az év producere lett, írta a Rolling Stone.

Nagy dolog

Mariah Carey nyolc jelölést kapott, de ebből csak hármat nyert meg, a legjobb R&B-dalért, a legjobb kortárs R&B-albumért (Emancipation of Mimi) és a legjobb női R&B-énekesnek járókat. A másik nagy esélyes, Kanye West rapper, aki szintén nyolc jelöléssel indult, ugyancsak három díjat nyert a legjobb rapszám, a legjobb rapalbum és a legjobb szóló rapprodukció kategóriákban.

Az újoncnak számító John Legend szintén három kategóriában nyert: övé legjobb a legjobb R&B-albumért, a legjobb férfi R&B-produkcióért és a legjobb új előadónak járó elismerés. Az év felvétele a Green Day Boulevard of Broken Dreams-e lett, kiütve Carey We Belong Together-ét és West Gold Digger-ét. "Az, hogy poprádiók rockzenét játszanak, nagyon nagy dolog a számomra" - mondta Billie Joe Armstrong, a zenekar vezetője.

McCartney először

Kelly Clarkson, Damian Marley és Stevie Wonder két-két díjat vihettek haza. A legjobb alternatív zenei albumért járó elismerést a White Stripes kapta (Get Behind Me Satan). A legjobb hard rock produkció a System of a Down B.Y.O.B.-je lett. Bruce Springsteen a Devils & Dust-ért a legjobb szóló rockprodukciónak járó díjat kapta meg.

A show-n olyan sztárok léptek fel közösen, mint Mary J. Blige's a U2-val, a One című számmal, Christina Aguilera Herbie Hancockkal a Song for You-t adták elő; Mariah Carey egy hatalmas gospelkórust vitt a színpadra, Kanye West pedig Jaime Foxxot. Paul McCartney először lépett föl a díjátadón, a Beatles Helter Skelter-ét adta elő, a zenekar egyik legkeményebb számát. Madonna a Gorillaz animált karaktereivel osztotta meg kis időre a színpadot. McCartney még egyszer felbukkant, Jay-Z és a Linkin Park fellépéseben a Yesterday-jel.

Merle Haggard countryelőadó, David Bowie, Robert Johnson blueslegenda, a Cream és a tavaly elhunyt Richard Pryor életműdíjat kapott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!