Souljon hangosan a zének

2002.02.28. 12:13
Helyi idő szerint szerda este 44. alkalomal osztották ki a Grammy-díjakat. A legrangosabb zenei díjkiosztó ceremónia kedvence egyértelműen a tavaly debütált Alicia Keys R'n'B-énekesnő lett. A tavalyi sikergyáros U2-t idén sem kosarazták ki, és nagy meglepetésre négy díjjal jutalmazták a Coen-testvérek filmjét kísérő country-válogatást.
Összesen öt díjat vihetett haza a tavaly feltűnt, New York-i származású, 21 éves Alicia Keys, köztük az év dala és az év felfedezettje elismerést. Tavaly kiadott "Songs In A Minor" című albuma egyike volt a legjobban fogyó lemezeknek: ezt választották a legjobb R'n'B (rhythm-and-blues) albumnak, a "Fallin" című kislemezéért pedig elnyerte a műfaj legjobb énekesnőjének és dalának járó díjat is.

Szintén nagy esélyesnek számított az R'n'B műfaj másik újonca, India.Arie. A Keys-szel versengő énekesnő azonban egy elismerést sem kapott meg a hét jelölésből.

U2: 8 jelölés, 4 Grammy-díj

Keysnek, akit éppen tavaly rúgott ki előző kiadója, osztoznia kellett a sikeren, hiszen a legfontosabbnak tartott "Év Lemeze" díjat a U2 kapta a "Walk On" című kislemezért. A mostanában zöld és humanitárius ügyekben utazó ír rockcsapatot összesen nyolc kategóriában jelölték, ám végül mindössze négyet vihetett haza. (Év Lemeze, legjobb rockdal: "Elevation", legjobb popdal: "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of", év rockalbuma: "All That You Can't Leave Behind") Bono és csapata tavaly három gramofon-szobrocskát kapott, az "All That You Can't Leave Behind" című 2000-ben kiadott albumuk összesen 10 millió példányban kelt el.

A country a menő, Johnny Cash nélkül

Az este nagy meglepetése az Ethan és Joel Coen testvérek által készített "Ó, testvér, merre visz utad?" című - Magyarországon a tavalyi Titanic Fesztiválon bemutatott - vígjáték filmzenéje volt. A John Turturro és George Clooney nevével fémjelzett film három börtönszökevény kalandjait követi végig a 20-as évek Amerikájában. Az Egyesült Államokban négymillió példányban elkelt válogatás négy díjat söpört be, köztük az év producerének járó elismerést, melyet T-Bone Burnett vehetett át. A lemezen blues, gospel és country dalok hallhatók különböző előadóktól.

Sokakat meglepett, hogy a műfaj koronázatlan királya, Johnny Cash nem kapott díjat. Ez annál is inkább váratlan fordulat, mivel a Cocain Blues szerzője a minap ünnepelte hetvenedik születésnapját.

Amíg a Föld kerek

A sziklaarcú rockősök közül idén Eric Clapton, Jeff Beck, Bob Dylan és James Taylor zenéit jutalmazták. Clapton "Reptile" című száma az azonos címet viselő albumról a legjobb instrumentális előadás lett. A legfrissebb hírek szerint ismét filmszereppel kacerkodó Dylan három jelölésből csak a folk kategóriában kapott elismerést a "Love and Theft" című albumáért. Lenny Kravitz gitáros és énekes - akárcsak tavaly - ismét megnyerte a férfi rock kategória versenyét.

Béla Fleck amerikai bendzsóművész, aki Bartók Béla iránti tiszteletből vette fel a magyar nevet, egy Debussy-albumon elkövetett legjobb hangszerelésért és a legjobb klasszikus crossover albumban elhangzó játékáért kapott egy-egy díjat.

A díjkiosztó parádén Keys, Nelly Furtado, a San Fransiscó-i Train zenekar, a Christina Aguilera, Pink, Lil' Kim, Mya and Missy Elliott alkotta Moulin Rouge-klipkommandó, és az "Ó, Testvér" albumról megismert courtyzenészek szórakoztatták a helyszínen és a képernyők előtt egybegyűlteket.