Az unatkozó hülyegyerek és a vaj

2005.10.08. 19:56
Annyi idegesítő, értéktelen szemét van az interneten, hogy az ember néha hajlamos azt hinni, hogy néhány kisebb állam töretlenül bízik funpixgyártási és forwardgomb-optimalizálási ágazatainak jövőbeli fellendülésében, annak ellenére, hogy az országban már csak a 80-nál alacsonyabb IQ-jú polgárok maradtak, tévét nézni. Ezért is volt ünnepnap, amikor végre valódi értékre bukkantunk: Gubi Rudi oldalára. Gubi Rudi nem csinál semmi mást, mint hogy metálszámokra sikoltozik olyan szövegeket, mint "Ha reggel is az a cél / Bebaszni mint az acél".
"Figyelem! Belépés csak saját felelősségre! Az oldalon hangos, primitív és elmebeteg produkciót ad elő egy unatkozó hülyegyerek!" - áll Gubi Rudi Hivatalos Oldalának első lapján, és hamar kiderül, hogy tényleg. A dörzsölt internetező természetesen ilyenkor unottan legyint: az oldal csak kamu, valaki valamilyen homályos okból be szeretné adni a világnak, hogy él valahol egy kis köpcös srác, aki metálszámokra üvölt herélt hangon. Hamar kiderült azonban, hogy az igazság, mint oly sokszor, túlszárnyalja a képzeletet, ugyanis valóban él valahol egy ilyen srác, bár nem biztos, hogy köpcös.

Várja az ihletet

Pár emailkör után sikerül felhívnunk az oldalt készítő Flame-et, aki valódi nevét inkább titokban szeretné tartani. Elsőre a legfontosabb kérdést szeretnénk tisztázni, azaz hogy kicsoda valójában a művész, és hogy esetleg ő maga látható-e a képen. Hamarosan megtudjuk, hogy a Gubi Rudi nem annak a neve, aki énekel, hanem a haverjának, aki nem vesz részt a produkcióban, de egyébként a Gubi Rudi legnagyobb rajongója. A fiatalkori skizofrénia gyanúját akkor vetjük el, amikor könyörtelen keresztkérdésekkel kiderítjük, hogy a Gubi Rudi valójában egy egyszemélyes zenekar, aminek Gubi Rudi, a haver a névadója és egyúttal a kabalfigurája. Aki, mint említettük, a legnagyobb rajongó is. Ő a nevét különben egy harmadik srácnak köszönheti, akit kövérsége miatt gubacsnak csúfolt, de ezen a ponton inkább ijedten ejtjük ezt a témát, mondván, annyira nem fontos. Flame maga a Gubi Rudi, azaz az egyszemélyes zenekar szövegíró-énekese, tizenhárom éves és hetedik osztályos.

Azt egyelőre nem mondhatjuk, hogy zeneszerző is lenne, mert a dalok kivétel nélkül úgy születnek, hogy létező felvételekre énekel rá eltorzított hangon. A legfrissebb albumon például Edda-, Iron Maiden-, Ossian- vagy Hooligans-számokra. A stúdiómunkálatok számítógépen, egy mikrofonos fülhallgató segítségével folynak. "Hazajövök, leteszem a cuccom, bezárom az ajtót, ablakot, hogy ne zajoskodjon semmi, messengert leállítom, meghallgatom a zenét, aztán várom az ihletet" - vall Flame az alkotás folyamatáról.

Tetszett a népnek

A karrier akkor indult, meséli, amikor két évvel ezelőtt viccből felénekelte a Gubi Rudi jaj, hova lett a vaj című darabot, jegyzeteink közé ezért fölírjuk, hogy a vajmotívum ezek szerint már a kezdetektől végigvonul a Gubi Rudi munkásságán. A demó ennek megfelelően Hol a vaj? címmel jelent meg, ezen a Gubi hiphopalapokra rappelt. A pár hétre rá, Nincsen semmi dolgom címmel megjelentetett debütáló albumon szintén rapszámok vannak, és sokak szerint a mai napig ez a Gubi Rudi legjobban sikerült lemeze. Flame mégsem tervezi az újrakiadását. "Rettenetes, akkor még ilyen vékony hangom volt" - magyarázza. Ennek a lemeznek már bemutató koncertje is volt, az ötödik osztályban, egy cd-játszón. A közönség kedvezően fogadta az anyagot.

Aztán sorban jöttek az albumok: a Mikor lesz ennek vége (japán hangulatú dalokkal, nem volt nagy siker), a Vaj az élet, a Nagy Gubi remixek és a Rágógubi (ez utóbbi kettőn nagy slágerek voltak, "tetszett a népnek"). Ezután kezdődött a Gubi Rudi metálkorszaka, a Gubiszoba lemezen már metálszámok voltak, mint ahogy a weboldalon meghallgatható Tüntetés-en is. Az október végén megjelenő lemez, a Vajkeresztség "divatos" és metálszámokat egyaránt fog tartalmazni, közli Flame, és hogy "eddig ez Gubi legjobb ötlete". (Még megtudunk egy műhelytitkot is: a "következő-következő" lemez címe Vajmageddon lesz, ismét kizárólag metállal.)

Hatalmas szörny

A Vajkeresztség-re feldolgozta a Tűzmadár zenekar Csillagfény című számát Gubifény címmel ("istenállatkirály zene"), rajta lesz Avril Lavigne-tól a My Happy Ending, és mivel szerzőnk "összetűzésbe került" a matektanárral, neki is írt egy számot: "A tanulás kín között / Folyik a könny / Feszes ruhába öltözött / Hatalmas szörny". A matektanárral különben nem lehet túl jó a kis költségvetésű metálzenekar viszonya, mert azon a készülő anyagon is, amin Flame a rendes hangján énekel, a húsz számból öt az irritáló pedagógusról szól.

"Egyébként elég fos hangom van, de mindenki azt mondja, hogy tetszik neki, úgyhogy csinálom" - mondja önkritikusan Flame, és ebben a mondatban egyúttal elolvashatják tőle az utolsó csúnya szót is, mert miután beszéltünk, és megtudta, hogy újságban fog szerepelni, kiirtott minden ilyesmit az oldaláról. Persze az se biztos, hogy sokáig létezik még a site, hacsak nem tribute-oldal formájában, ugyanis szóba került, hogy magánéleti okok miatt esetleg megszűnik a zenekar. "A Gubival már nem szeretnék sikereket elérni, mert totál hülyének néznének, és nem lenne csajom" - avat be a részletekbe a szövegíró-énekes.