Giganagy headbang Budapesten

2003.05.31. 12:29
A brit Iron Maiden együttes lesz a sztárvendége június 4-én a Kisstadionban kezdődő Summerrocks fesztiválnak, míg a következő nap a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán az amerikai Anthrax lesz a fő műsorszám.
A hardrock-metál rendezvény szervezői elmondták, hogy a Summerrocks fesztivál Kelet-Közép-Európa egyetlen ilyen eseménye. Az Iron Maidenen és az Anthraxon kívül több más együttes is fellép.

A koncertek mindkét napon fél ötkor kezdődnek, a kapukat 16 órakor nyitják. Az első napon a Kisstadionban két fiatal magyar együttes, előbb a Wisdom, majd a Demonlord mutatkozik be. A magyarokat a veterán brit rockzenészekből álló Stray követi.

Az Iron Maiden a heavy metál egyik legnagyobb klasszikusa. A hetvenes évek végén indult zenekar fennállása óta készített albumai a kemény rockzene alapművei közé tartoznak. Érdemes kiemelni közülük a The Number Of The Beast, Killers, Hallowed By Thy Name, Wasted Years, Can I Play With Madness című korongokat. A zenekar ugyan folyamatosan dolgozott, de akkor került ismét az érdeklődés középpontjába, amikor Bruce Dickinson, a csapat énekese, némi kihagyás után visszatért, és 2000-ben együtt készítették a Brave New World című albumot. Ezt a lemezt 2000 nyarán Budapesten, a Kisstadionban is bemutattak. Az idén új Iron Maiden album megjelenését ígérik.

A Summerrocks második napját, június 5-én a Petőfi Csarnokban a magyar Casketgarden kezdi. Az együttes dallamos, mégis dinamikus zenét játszik. Egy külföldi független kiadó jóvoltából hamarosan megjelenik a zenekar EP-je. A két finn vendégzenekar közül a Nightwish különlegessége, hogy misztikus hangulatú, dallamos metálzenéjére Tarja Turulen operaénekesnő énekel. Az együttes tavaly fellépett a Szigeten is. A második finn zenekar Children of Bodom szintén nyitott a szimfonikus és dallamos elemek felé, emellett virtuóz gitáros és billentyűs gazdagítja az együttes hangzását.

A program fő attrakciója, az Anthrax a 80-as évek elején indult New Yorkból, a trash metál stílus egyik legjobbja. A Scott Ian gitáros vezette együttes a '90-es évek elejétől John Bush énekessel modernebb hangzást keresett. Később egy időre háttérbe szorult az Anthrax, idén tavasszal azonban megjelent a We've Come For You All című új albumuk.