Ösztönösen lopta el Harry Potter-t a targoncás

2003.06.05. 09:24
Börtön helyett csak közmunkára ítélték a megjelenés előtt álló könyv értékesítőjét, mert ösztönösen cselekedett. Közben az új HP-könyv bestseller lett még a megjelenése előtt.
Közmunkára ítélte a bíróság azt a férfit, aki oldalakat lopott el, és próbált meg értékesíteni az ötödik, megjelenés előtt álló Harry Potter-könyvből, számolt be az esetről a BBC. Donald Parfitt, aki a Clays nyomdánál mint targoncás volt alkalmazásban, beismerte, hogy megpróbálta eladni a Harry Potter és Főnix parancsa néhány oldalát egy újságnak, 25 ezer fontért. Ugyanakkor továbbra is állította, hogy a lapokat egy parkolóban találta.

Tettére hamar fény derült, mivel a The Sun nyilvánosságra hozta, hogy oldalakat kínáltak eladásra számára a június 21-én megjelenő könyvből.

A védelem kiemelte, hogy Parfitt nem tervelte ki tettét és "ösztönösen" cselekedett, miután megtalálta a lapokat a nyomda parkolójában. A bíróság, állítása szerint börtönbe akarta küldeni a vádlottat, de tekintetbe véve büntetlen előéletét, és hogy az ösztönök mozgatták, végül az enyhébb büntetés mellett döntött.

Siker látatlanba

A Parifitt által megjelölt helyen több oldalt találtak még a könyvből, amelyek szokatlan megjelenéséért a vizsgálat szerint nem tehető felelőssé a targoncás.

Mindezek ellenére a védőügyvéd szerint Parfitt várhatóan elveszíti állását. A könyv ugyanis a könyvnyomtatás történelmének az egyik legnagyobb kiadói vállalkozásának ígérkezik. Internetes elővételben eddig több mint egymillió példányt adtak el belőle, így az ötödik Harry Potter még azelőtt bestseller lett, hogy egyáltalán megjelent volna.