Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Vadvízi kalandok a Városligetben

2003.05.23. 16:45
A vadvízi szabadesést idős tsz-elnökök tesztelték a Vidámparkban, egy megnyerő mosolyú nagymama vezetésével. A tizenegyesrúgások felett viszont elszállt az idő. Az Index tudósítója beleült a fatörzset utánzó csónakba és kipróbálta a park új attrakcióját.
Bár a hivatalos tudománytörténet figyelmét elkerülte, azért elmondható, hogy a számítástechnika fejlődése a vidámparkoknak jelenti a legnagyobb konkurenciát. Az emberek rázására, pörgetésére és dobálására szakosított gépezetek ugyanazt a célt szolgálják, mint a számítógépre fejlesztett játékok többsége: olyan élmény részesei lehetünk, amilyenre éles körülmények közt nem vállalkoznánk. A különbség annyi, hogy az utóbbihoz nem kell sorban állni a napon, miközben vattacukorárusok és Red Bullt követelő négyévesek nyüzsögnek az ember körül.

A vezérlőpult
Tekintse meg galériánkat, kattintson bátran!
A Vadvízi utazás fantázianevű szerkezet ünnepélyes avatójára igyekezve kételyeim csak fokozódtak. A kora reggeli Vidámpark úgy festett, mintha csúnyán lefagyott volna a rendszer. Csak néhány hajdani tsz-elnököt láttam elsuhanni a rázó-, pörgető- és dobálógépek árnyékában. Egy barokk pavilonba vezettek a nyomok, ahol a kék öltönyökből, kosztümökből és decens nejlonruhákból következtethetően éppen termelési értekezlet vette kezdetét.

Az üdítők takarásából nagymamás mosolyú, lila kosztümös hölgy emelkedett szólásra, de végül is nem a növénytermesztési ágazat sikereiről, hanem a Vidámpark új játékáról kezdett beszélni. Az intézmény vezérigazgatója, Tari Julianna mintha a frissen elkészült kompótját kínálta volna körbe, elmondta, hogy a Vadvízi utazás világszínvonalú szerkezet, és a most vasárnap esedékes gyereknapra helyezik üzembe.

Tari Julianna és a Vadvízi utazás
Kattintson a képre és tekintse meg remek galériánkat!
Reményét fejezte ki, hogy a látogatók nagy örömmel fogadják majd, ez ugyanis a park legkomolyabb beruházása az idén. A játék csatornájában keringő hajók nem egy, hanem egyenesen két dombra hágnak fel, alázuhanva pedig igazi vadvízi érzést keltenek.

A 200 millió forint értékű, 1000 köbméter vizet mozgató francia berendezést három évre kötötték le, mondta régi gyerekkori nyarakat felidéző hangsúllyal. A Vadvizi utazás hatéves kor és 120 centi testmagasság felett használható, nyolc év és 130 centi felett már szülő felügyelete nélkül is szembe lehet nézni a hatásokkal. Tari Julianna végül elmondta, hogy a nagy várakozások miatt - bár drága szerkezet - a közepes árkategóriába sorolták a játékot, majd megnyerő mosollyal meghívott mindannyiunkat egy próbaútra. Előtte azonban figyelmünkbe ajánlotta a büféasztalokat a háttérben.

Az aprósütemények fogyasztása közben megbizonyosodhattam elméletem helytállóságáról. Egy csíkos öltönyös úr szendviccsel a kezében azokra az időkre emlékezett vissza, amikor még nem kellettek ezek a "vad, veszélyes játékok. Emlékszel például, milyen népszerű volt a tizenegyes rúgás?" Partnere tekintetén látható volt, hogy emlékszik, de száját a szintén a büféasztalon felhalmozott dobozos sörök egyike takarta el.

"Ezt az unokák is élveznék"
Tekintse meg galériánkat, kattintson bátran!
A vezérigazgató-nő, miután elmondta, hogy "még vissza lehet jönni, mert maradt elég finomság", elvezetett minket a Vadvízi utazáshoz, amit rövid szemrevételezés után fröcskölő hullámvasútként definiáltam jegyzetfüzetemben.

"Olyan érzés, mint a vadvízi evezés" - ajánlgatta Tari Julianna a szerkezetet, mivel az öltönyös-kosztümös társaság nem tolongott a beszállásnál. Egy pillanatra én is elgondolkodtam. Életem egyetlen vadvízi kajakozása után ugyanis egy hétig rosszul voltam, igaz az a parton működő sertéstelepről bemosódott, és egy rosszul sikerült eszkimóforduló alatt lenyelt vízre volt visszavezethető.

Becsapódás
Kattintson a képre és tekintse meg remek fotóinkat!
A Vadvízi utazás körül azonban csak az M3-as felvezető szakasza volt látható, így végül egy öltönyös úr társaságában helyet foglaltam az egyik, fatörzsmintázatú csónakban. Az úr integetett a parton álló hölgyeknek, majd miközben kanyarogtunk a csatornában, arról mesélt, hogy mennyire tetszene mindez az unokáinak.

Örült, hogy ilyen szépen süt a nap, és felhívta a figyelmem a szerkezet legmagasabb pontjáról elénk táruló látványra. Aztán hirtelen már nem mondott semmit, vad vízfalak közt zuhantunk, és én sem tudtam odafigyelni, mert nagyon kellett kapaszkodni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!