Auguszta
5 °C
22 °C

Elegük lett filmjeikből az indiaiaknak

2003.05.07. 16:24
Sötét évnek igérkezik az idei a tréfás emberek által Bollywoodként emlegetett indiai filmipar számára. Hollywood győzedelmes - a derék ázsiaiak saját ergya filmjeik ellen lázadnak.
Az indiai filmipar idén tavasszal egyetlen filmmel sem tudott anyagi sikert aratni. Az ország filmszínházaiban mintegy 70 film bukott meg nagyon. A közönség eltűnt, már csak a zombik tévednek be egy-egy vetítésre.

Az emberek nem akarnak többé rossz filmeket nézni - vélekedik Anumapa Chopra, filmkritikus. Karan Johar Bollywood egyik sztárrendezője ennél is tovább megy: szerinte a közönség egyfajta népfelkelésbe kezdett.

"Úgy gondolom a közönség hosszú idő után fellázadt és úgy döntött, hogy nem ül be rossz filmekre és visszautasítja a középszerűséget." - mondja Johar.

A mozik sem játszanak indiai filmet

Még a jó csajokra sem mennek be
Aisvaria Rai
Az indiai filmipar hatalmas pénzeket veszít. A tavaly forgalomba került 226 indiai filmből mindössze kettő ért el kasszasikert hazájában. 2002 így ötvenmillió dolláros veszteséggel zárult a filmgyártók számára. Az iram pedig nem csökken: az idei évből eltelt négy hónapban tizenötmillió dollárt vesztett Bollywood.

A hollywoodi produkciók ugyanekkor nagy népszerűségnek örvendenek. Tavaly a Pókember aratta a legnagyobb sikert, de az indiaiaknak bejött a Csavard be, mint Beckham, illetve az xXx.

A korábban kizárólag hindi filmeket játszó mozik sorra állnak át amerikai filmekre.

Majd csak jobb lesz

A helyi közönség számára tudományos gondossággal kidolgozott tuti forgatókönyv sémák úgy tűnik többé semmit sem érnek. Az indiai rendezők azonban csöppet sincsenek elkeseredve.

"A filmipar most nagyszerű hely a filmesek egy új nemzedékének, mert ismét a minőségre és a tehetségre helyeződik a hangsúly" - mondja Karan Johar - "A nagy produkciós cégek új rendezőknek adnak lehetőséget. Ha a padlón vagy, csak felfelé vihet az út."

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.